Karadeniz'deki kızıl örtünün analizi yapıldı!

 Zonguldak'ın Alaplı ve Ereğli ile Düzce'nin Akçakoca ilçeleri sahillerindeki kızıl tabakayla ilgili Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde numunelerin analizi tamamlandı.Alaplı ve Akçakoca kıyılarını kaplamasının ardından  Ereğli Limanı içindeki küçük bi

Karadeniz'deki kızıl örtünün analizi yapıldı!

 Zonguldak'ın Alaplı ve Ereğli ile Düzce'nin Akçakoca ilçeleri sahillerindeki kızıl tabakayla ilgili Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde numunelerin analizi tamamlandı.

Alaplı ve Akçakoca kıyılarını kaplamasının ardından  Ereğli Limanı içindeki küçük bir alanda da etkili olduğu görülen kızıl tabakadan 15-17 Şubat'ta alınan numunelerin gönderildiği üniversitede örneklerin mikroskobik analizleri yapıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Türkoğlu'nun hazırladığı bir sayfalık raporda, Karadeniz kıyısal sularında aşırı yoğun plankton (Sularda bulunan ancak mikroskopla görülebilen yaratıklar topluluğu) üremesi sonucu oluşmuş olan turuncu-kırmızı renkli tabakalı sudan alınan örneklerin analizi sonucunda, yakamoz özelliğine sahip tek hücreli dinoflagellat türü “Noctiluca scintillans”ın deniz suyunda yoğun olarak tespit edildiği belirtildi.

Bu türün, ortama direkt toksik bir madde salgılamamakla birlikte hayvansal organizmaların ortak atık maddeleri olan amonyağı ortamda aşırı miktarda biriktirebildiği anlatılan raporda, şunlar kaydedildi:

"Bu durum, ortamda yaşayan diğer canlılar üzerinde indirekt olumsuz etki göstermektedir. Bu özel ekolojik durumun Türkiye denizlerinin evsel ve endüstriyel atıklarla aşırı kirlenmiş bölgelerinde (özellikle koy ve körfezlerde) daha çok ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde görülen olay olmakla birlikte, sıcaklığın uzun süreden beri mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi,  buna paralel olarak kış boyunca Karadeniz’de 10 santigrat derecenin altında olması gereken sıcaklığın bunun üzerinde seyretmesi, bu türün kış döneminde de aşırı çoğalmasına neden olmuştur. Kış dönemi olması nedeniyle plajlarda kimse olmadığından halk sağlığı açısından korkulacak bir durum oluşmamıştır."

- "Geçmiş yıllarda Marmara'da da görüldü"

Doç. Dr. Türkoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu olayın denizlerde ilkbahar ve sonbahar aylarında görüldüğünü anlatarak, kışın rastlanmasının nedeninin ise havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi olduğunu söyledi.

Karadeniz ve Marmara'daki kirliliğin bu durumun sebepleri arasında yer aldığını ifade eden Türkoğlu, "Bu kirlilik global bir durumdur. Tüm Orta Avrupa'dan Tuna Nehri'yle taşınan bir kirlilik var. Karadeniz'deki kirliliğe birçok ülke neden oluyor.  Şu anda yaz dönemi olmadığı için denize kimse girmediğinden insan sağlığı açısından risk söz konusu değil. Bu durumun 5-6 gün içinde kaybolacağını düşünüyorum. Kızıl tabakanın daha yoğun halini geçen yıllarda biz Marmara'da gördük. Oradaki daha geniş bir alanda etkiliydi" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler