Karadeniz'de yunus tehditi!

Uluslararası anlaşmalar gereği avlanması 1970’li yıllardan bu yana yasak olan Yunus Balığı, nüfus popülasyonu normalin çok üzerine çıktığı için balıkçılığı tehdit etmeye başladı.Rize-Artvin Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Barış Zaman, Karadeniz’de yunus b

Karadeniz'de yunus tehditi!

Uluslararası anlaşmalar gereği avlanması 1970’li yıllardan bu yana yasak olan Yunus Balığı, nüfus popülasyonu normalin çok üzerine çıktığı için balıkçılığı tehdit etmeye başladı.

Rize-Artvin Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Barış Zaman, Karadeniz’de yunus balığı sayısının 3-5 milyon arasında olduğunu belirterek özellikle Karadeniz’de yunus balıklarını avlayan başta bir tür olmadığından nüfus popülasyonunun anormal bir şekilde arttığını belirtti. Zaman, yaptığı açıklamada her bir yunusun günde ortalama 25-30 kilo hamsi tükettiğine dikkat çekerek, “1970’li yıllardan bu yana dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerde de yunus balığı avı yasaktır. Açık denizlerin aksine Karadeniz’de yunus balığı ile beslenen başka bir avcı balık türü yoktur. Yunus bağını avlayan bir tür olmadığı için nüfus popülasyonu anormal bir şekilde artmaktadır. Bir yunus balığının günde 25-30 kilo hamsi tükettiğini hesaplarsak yunusların balıkçılığa ciddi bir darbe vurduğunu görürüz. Japonya ve benzeri bazı ülkeler artan yunus sayısının balıkçılığı olumsuz etkilediği gerekçesi ile imza attıkları uluslararası anlaşmaları tek taraflı iptal ederek yunus avına yeniden başlamışlardır. Karadeniz’de canlı yaşamının normal düzeye çekilmesi için, anormal bir şekilde artan yunus miktarının dengelenebilmesi için kontrollü yunus avına izin verilmesini gerekmektedir” dedi.

YAĞ SANAYİNDE KULLANILIYOR

Barış Zaman yaptığı değerlendirmede, yunus avcılığı yapan ülkelerin yunus balıklarından elde ettikleri yağ ile önemli bir ekonomik girdi sağladıklarını belirterek, “Yunus yenmeyen bir balık türüdür. Ancak sanayide kullanılmaktadır. Yunusun derisinin altında iki parmak kalındığında yağ tabakası bulunmaktadır. Bu en kaliteli balık yağları arasında yer almaktadır. İnsan sağlığı ve çocuk gelişimi açısından da tüketilmesinde bir çok faydalar vardır. Geçmişte Karadeniz’de yunuslar mavzerler ile avlanırdı. Şu an bu mümkün değil. Ancak Karadeniz’de yaklaşık 20 balıkçı gemisinde orkinos ağları bulunuyor. Orkinos ağları ile yunuslar avlanabilir. Bir gemiye yıllık 100 ton kota konularak kontrollü bir avcılık sağlanabilir. Bu şekilde hem denizdeki canlı hayatı dengelenmiş olur hem de balıkçılık nefes almış olur” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler