Karadeniz'de savaş sesleri!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş çalkantıları nedeni ile bir süredir Karadeniz suları ısınıyordu. ABD iki ülke arasındaki gerginliği bahane ederek bölgeye bir adet savaş gemisi gönderdi. Ege denizi kıyılarından gelerek saat 07:30'da Çanakkale Boğazından

Karadeniz'de savaş sesleri!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş çalkantıları nedeni ile bir süredir Karadeniz suları ısınıyordu. ABD iki ülke arasındaki gerginliği bahane ederek bölgeye bir adet savaş gemisi gönderdi. Ege denizi kıyılarından gelerek saat 07:30'da Çanakkale Boğazından giriş yapan 103 borda numaralı "USS Truxtun" adlı ABD donanmasına saat 08:00 sularında yardımcı pilot binerek Marmara'yı geçirerek Karadeniz'e yönlendirdiği öğrenildi.

SON 8 YILDA İKİNCİ KEZ GEMİ

ABD'nin bu tavrı ile ikinci kez bölgeye askeri gemi gönderdiği tespit edildi. Rusya 2008 yılında Gürcistan ile arasındaki kısa süreli gerginlik nedeni ile Karadeniz'e tekrar bir askeri zırhlısı göndermişti. ABD'nin Karadeniz sularına sürekli olarak göndermiş olduğu askeri zırhlılar dünya diplomasisinde de tartışmaya neden olmuştu.

LOZAN'A GÖRE DURUM

24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan anlaşmasına göre; ABD Karadeniz bölgesinde askeri gemi bulunduramaz söylemleri ile gündeme gelen gemiler Lozan'ı ihlal ettiği söylendi. Lozan anlaşmasında yer alan maddelere göre; Savaş gemileri ve uçakları barış zamanında Boğazlardan geçiş serbestisine sahiptir; ancak Karadeniz yönüne geçişte savaş gemileri için sınırlama vardır ibaresine yer verildi.

SAVAŞTA TÜRKİYE TARAFSA

öte yandan bir diğer maddeye göre; Savaş zamanı: Türkiye, Muharip değilse tarafsızlık haklarını geçişi engelleyecek şekilde kullanamaz; Türkiye Muharip ise; tarafsız devletlerin ticaret gemileri düşmana yardım götürmüyorlarsa geçebilirler; savaştığı devletin gemilerine karşı Türkiye, her türlü hakkını kullanabilir maddesi konulmuştu.

Haber : Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.NET 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler