Karadeniz'de petrol var mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, Karadeniz’de petrol aramaya şu ana kadar 2,5 milyar dolar harcadıklarını ve bu yatırımların devam edeceğini açıkladı. Yıldız, Rusya’nın St. Petersburg şehrin

Karadeniz'de petrol var mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, Karadeniz’de petrol aramaya şu ana kadar 2,5 milyar dolar harcadıklarını ve bu yatırımların devam edeceğini açıkladı. Yıldız, Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen “Arz İstikrarının Sağlanması için Enerji Sektör Darboğazlarının Atlatılması” isimli oturuma katıldı. 
 
Oturuma Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Enerji Bakanı Aşti Havrami, ROSATOM Başkanı Sergey Kirienko, BP Başkanı Robert Dudley, Schneider Electric CEO’su Jean-Pascal Tricoire, IHS CERA Başkanı ve Yazar Daniel Yergin katıldı. Kaya gazındaki gelişmeler, nükleer enerji ve yenilenebilir enerjinin ele alındığı oturumda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şunları söyledi:  “Karadeniz’de petrol aramaya şu ana kadar 2,5 milyar dolarlık para harcadık ve harcamaya devam edeceğiz. Uluslararası yatırımcıların siyasi istikrarımıza duyduğu güvenin sonucu olarak bu yatırımlar yapılıyor. Karadeniz’de ve kıyılarımızda petrol olduğuna inandığımız için bu aramalara devam ediyoruz. Siyasi istikrarın sürdürülebilir olması önemlidir. Türkiye son 10 yılda enerji talebini iki katına çıkardı. Türkiye; Rusya, ABD, İran, Azerbaycan, Irak ve birçok komşu ve bölge ülkesiyle bunları gerçekleştiriyor. İklim değişikliği konusunda nasıl Kyoto ve Kopenhag kriterleriyle ülkelerin siyasetlerini global hale getirmişsek, enerji tedarikinde de bu politikaların globalleşmesi lazım. Biz dünyayı kirletmeden, çevreye saygılı olarak bu projeleri yapıyoruz. Türkiye olarak geliştirdiğimiz uluslararası boru hattı projeleriyle AB üyesi ülkelerin doğalgazdaki arz güvenliğiyle ilgili çözümün bir parçası haline geldik. Tehditleri fırsatlara çeviren bir ülke haline geldik.” Ukrayna kıyılarında ve Türkiye’nin ekonomik münhasır sahasında petrol olduğuna inandıkları için aramalara devam ettiklerini kaydeden Yıldız, “Uygun bir projeye uygun bir rezerve rastlayacağımız inancındayız. Bunun için Türkiye’nin en büyük avantajlarından biri, siyasi istikrarın sürdürülebilir hale gelmiş olmasıdır” vurgusu yaptı. Türkiye’nin özellikle son 10 yılda, gayri safi hasılasını 3 katına çıkardığını ve enerji talebini de en az iki kat artırdığını ifade eden Yıldız, “Bugün St. Petersburg’da Gazprom’un ikinci en büyük müşterisi olarak da Türkiye yer alıyor. Birçok ilişkiyi olumlu yönde tetikleyecek tarzda güçlü ve kuvvetli. Türkiye coğrafyasından kaynaklanan avantajları bir yandan Rusya ile bu tür projeleri geliştirirken, bir yanda da ABD ile Karadeniz’deki petrol çalışmalarında, İran’la doğalgazda, yine Azerbaycan’daki geliştirici TANAP projeleriyle, Irak’ta gerek ticari sözleşme gerek ticari antlaşmalarıyla çalışmalarını sürdürüyor” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Yıldız, petrol ve doğalgaz fiyatlarının uç noktalara geldiği bir ortamda enerji tasarrufunun önemli hale geldiğini, enerji projelerinin dünyayı kirletmeden, çevreye saygılı olarak geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel