Karadeniz’de organik yumurta atağı

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, “Karadeniz’de organik yumurtalar artık sertifikalı” dedi.

Karadeniz’de organik yumurta atağı

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı (DOKAP) Ekrem Yüce, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde organik yumurta üretiminin sertifikalı hale getirildiğini söyledi. 

Ordu Üniversitesinde ‘Doğu Karadeniz Bölgesinde Organik Yumurta Üretimi, Yumurta ve Tavuk Etinin İnsan Beslenmesindeki Önemi’ konulu panel düzenlendi. Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Uluslararası Bilimsel Tavukçuluk Derneği Türkiye Kurucu Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Serdar Kamanlı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

“YUMURTALAR ARTIK SERTİFİKALI”

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, panelde yaptığı konuşmada, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde organik yumurta üretiminin sertifikalı hale getirildiğini belirtti. Yüce, “Bölgede her ne kadar serbest sistem tavukçuluğu gerçekleştirilmiş olsa da pazarda vatandaşlarımızın alımında zorluklar çekiyoruz. Çünkü bir belge olmadığı için vatandaş bunun belgesi nerede diye soruyor. Organik belgesi olmadığı için üreticilerimiz satış aşamasında bunları ifade etmekte zorluk çekiyordu. Bunun için organik üretime dönüştürüldü. Artık sertifikalı, tamamen doğal yumurtaları sadece Karadeniz değil diğer bölgelerdeki iller de tüketeceklerdir” dedi.



ALTINORDU BELEDİYESİ TESİS KURUYOR

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, bölgede serbest sistem tavukçuluğunun yaygınlaştırılması projesi kapsamında Belediye olarak yumurta paketleme tesisi kuracaklarını daha önce açıkladıklarını hatırlattı. Tekintaş, “Tesis iki ay gibi kısa bir zamanda faaliyete geçmiş olacak. Bununla birlikte bu işin mutlaka coğrafi işaretlemeye tabi tutacağımız bir neticeye kavuşması gerekiyor. Yani marka tescilli hale getirilip bu şartlarda üretilen ve satılan ürünün tescillenmesi gerekiyor. Diğer taraf yem olarak kullanılan ürünün de modern bir tesisten geçmesi gerekiyor. Yem fabrikasının projesini ve ihalesini hazırladık. Aradan uzun süre geçmeden bu projeyi de hayata geçireceğiz. İlk etapta günlük ihtiyacı karşılayacak 30-50 ton arası olan yem üretimini hazırlıyoruz” diye konuştu.

“BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA YÖN VERECEĞİZ”

Ordu Üniversitesi olarak bu projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Bugün insanların sağlıklı birer birey olarak yetişmesinde organik beslenmenin inkar edilemez bir öneme sahip olduğu herkes tarafından sorgulanmadan kabul edilen bir gerçektir. Gelişmiş toplumlarda sağlıklı beslenmeye verilen önem yıllar geçtikçe de artmaktadır. Üniversitemiz, bilime ve topluma yön veren bir kuruluş olarak bu tür çalışmalarda görev bilinci sorumluluğu çerçevesinde hareket etmektedir. Ordu Üniversitesi olarak ilimizde gerçekleştirilen bu tarz çalışmalara bilimsel katkılar sağlayarak şehrimizin ve bölgemizin kalkınmasına her zaman destek vereceğiz” açıklamasında bulundu.

Panel Başkanı ve Uluslararası Bilimsel Tavukçuluk Derneği Türkiye Kurucu Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, önem verdikleri bir projeyi yakından izlemekten çok mutlu olduğunu dile getirerek bu projenin Doğu Karadeniz bölgesine büyük canlılıklar getireceğini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından panelde Türkiye’de tavukçuluk sektörü ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde organik yumurta üretimi, yumurtanın insan beslenmesindeki önemi ve tavuk eti ile ilgili bilimsel gerçekler konularında davetli panelistler dinleyicileri bilgilendirdi.

Katılımcı panelistlere konuşmalarının ardından plaket ve çiçek takdimiyle panel sona erdi.





HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler