Karadeniz'de dramatik olay

Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan görme engelli Mustafa (30) ve işitme engelli Hanife Varilci (26) çifti, 6 yıldır çocuk sahibi olamayınca tedavi gördükleri Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezinde aşılama yöntemiyle beş

Karadeniz'de dramatik olay
Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan görme engelli Mustafa (30) ve işitme engelli Hanife Varilci (26) çifti, 6 yıldır çocuk sahibi olamayınca tedavi gördükleri Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezinde aşılama yöntemiyle beşiz bebek bekliyor.
 
Hastanedeki tetkiklerde, anneye beşiz bebek müjdesi veren doktorlar, daha sonra bu durumun anne adayı için tehlike oluşturabileceğini tespit ederek gebeliğin "ikiz" devam etmesi için ailenin karar vermesini istedi.
 
Doğuştan yüzde 90 görme engeli bulunan Mustafa Varilci, yaklaşık 6 aydır tedavi gören eşinin aşılama yöntemiyle beşiz bebeğe hamile kaldığını, 6 yıldır hayalini kurdukları bebeklerinin dünyaya gelmesini sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.
 
Kendisinin görme, eşi Hanife'nin de işitme engelli olduğunu belirten Varilci, şöyle devam etti:
 
"Evlendiğimiz günden beri tek hayalimiz bir çocuk sahibi olmaktı. Ordu ve Ankara'da gittiğimiz doktorlar normal yollardan çocuk sahibi olamayacağımızı söylese de umudumuzu hiç kaybetmedik. Son çare olarak buraya geldik. Burada 6 ay süren tedavi ve incelemelerin ardından eşim aşılama yöntemiyle hamile kaldı. Biz bir bebek beklerken doktorlar eşimin beşiz bebeğe hamile kaldığını söyleyince büyük şaşkınlık ve sevinç yaşadık."
 
"Şimdi çok mutluyuz ancak doktorumuz daha sonra eşimin beşiz bebekleri sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmesinin mümkün olamayacağını söyledi" diyen Varilci, "Biz hepsi doğsun istiyoruz ama doktorumuzun söylediği bizim için daha önemli. Önemli olan öncelikle eşimin sağlığı. Şimdi bu kararı vermenin zorluğu içindeyiz" ifadelerini kullandı.
 
Ünye ilçesinde simit satarak geçimini sağladığını vurgulayan Varilci, dünyaya gelecek bebeklerine daha iyi bir gelecek sağlamak için daha çok çalışması gerektiğini ifade etti.
 
- "Engelliyiz ama çocuklarımıza engelsiz bir yaşam sunmak istiyoruz"
 
Tedavi süresince hep bir bebek sahibi olmak için dua ettiklerini anlatan Mustafa Varilci, "Hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik. Tek bir çocuğumuz olsun istedik.  Şimdi çok mutluyuz. Biz engelliyiz ama çocuklarımıza engelsiz bir yaşam sunmak istiyoruz" diye konuştu
 
Beşiz bebeklere hamile kalan Hanife Varilci ise mutluluğunu dile getirerek, tek arzusunun "anne"lik olduğunu kaydetti.
 
Doktorların hamile kaldığını ve karnında beşiz taşıdığını söylemesinin ardından çok duygulandığını anlatan Hanife Varilci, şöyle dedi:
 
"Beşiz bebeklerim olacağı için çok sevindim ama daha sonra bu kadar bebeğin sağlığım açısından dünyaya gelemeyeceğini ve anne karnında gelişemeyeceğini söylediler. Şimdi karar vermemi istiyorlar. Bebek sayısının ikiye indirilmesi gerekiyormuş. Benim için çok zor bir karar, hangi birinden vazgeçmem gerekiyor bilemiyorum. Çok zor durumdayım ancak yine de en doğru ve en sağlıklı kararı doktorumuz verecek."
 
- "Hem sevindirici hem de üzüntü verici bir olay"
 
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Davut Güven de Hanife Varilci'nin beşiz bebeklere hamile kalmasının hem sevindirici hem de üzüntü verici bir durum olduğunu söyledi.
 
Aşılama yöntemiyle gebelik tedavisi uyguladıklarını anlatan Güven, şunları kaydetti:
 
"Tedavinin sonucunda bir folikül (tek bir yumurta hücresini sarmalayan ve onu besleyip koruyan yapı) geliştirdik. Çatlatma iğnesiyle aşılama yaptık ve hastamız hamile kaldı. Yaptığımız incelemelerde hastamızın beşiz bebeklere hamile kaldığını belirledik ancak hastamızın sağlık açısından beşizleri dünyaya getirmesi sakıncalı. Hamileliğin bu şekilde devam etmemesi gerektiğini kendisine bildirdik. Biz, hamileliğin ikiz olarak devam etmesinden yanayız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel