Karadeniz'de dört Ülke bir araya geldi

 Karadeniz Havzasında doğal gübreye dönüşüme öncülük edecek uluslararası projeye başlanıldı. Üç ülkenin ortak yürüttüğü projede önce kara sonra denizin kurtarılması hedefleniyor. Doğal gübreleme ile sürdürülebilir bir çevre ve sağlıklı bir yaşam öngörülüy

Karadeniz'de dört Ülke bir araya geldi

 

Karadeniz Havzasında doğal gübreye dönüşüme öncülük edecek uluslararası projeye başlanıldı. Üç ülkenin ortak yürüttüğü projede önce kara sonra denizin kurtarılması hedefleniyor. Doğal gübreleme ile sürdürülebilir bir çevre ve sağlıklı bir yaşam öngörülüyor.
 
DÖRT ÜLKE
 
Of Ziraat Odası Başkanlığı tarafından, Karadeniz Havzası Ortak Operasyonel Programı II. Teklif Çağrısı Programında yer alan  ECO-AGRI projesi uygulanıyor. Projenin tarafları Dünyada Sürdürülebilir Bir Kalkınma İçin Çevre ve İnsanı Koruma Derneği (Köstence Romanya), Moldova Fen Bilimleri Akademisi Kimya Kurumu( Moldova Cumhuriyeti), Yerevan Devlet Üniversitesi (Ermenistan) ve Trabzon Ticaret Borsası’dır.
 
KİMYASAL GÜBRE YERİNE DOGAL GÜBREYE DÖNÜŞÜM İÇİN ÇİFTÇİLER BİLİNÇLENDİRİLECEK
 
ECO-AGRI projesi faaliyetleri ile, çiftçilere kullandıkları kimyasal gübrelerin nelerle değiştirilebileceğini araştıran ve bu gübreler ile ilgili bilgiler veren çiftçiliğe yönelik faaliyetlerle Karadeniz bölgesindeki kirlilikle ilgili farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. Projenin amacı, çiftçilere kullandıkları kimyasal gübrelerin alternatifleri ve bu alternatiflerin nasıl kullanılacağı ile ilgili eğitimler vermektir. Bu eğitimlerde yararlanılmak için tarımsal faaliyetlerde çevre ve deniz kirliliğini azaltacak önlemler konusunda üniversitelerin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşların ve kamu kurumlarının konu hakkında görüş ve önerilerini almak niyeti ile  5 Nisan  2013, Cuma günü Tarımsal Kirlilik Kaynakları ve Karadeniz Bölgesinde Önemi Konulu Bölgesel Çalıştay yapılmıştır.
OF ZİRAAT ODASI PROJEYİ YÜRÜTÜYOR
 
Of Ziraat Odası tarafından yürütülen AB destekli ‘Tarım ve Çevre Korumasının Sürdürülebilir ve Ekolojik Açıdan Faydalanılması İçin Araştırmacıların Becerilerinin/Bilgilerinin Çiftçilerle Paylaşılması Eco-Agrı Projesi’ kapsamında  gerçekleştirilen çalıştaya Trabzon Tarım İl Müdürü Sabri Topbaş, Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel, Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sezai Ercişli, sektör temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
 
TARAFLAR İLK ÇALIŞTAYDA TOPLANDI: ÖNCE KARA SONRA DENİZ KURTARILACAK
 
Of’ta yapılan çalıştayın açılışında konuşan Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel, proje hakkında bilgi verdi.
 
Projenin amacının çiftçileri yanlış ve hatalı kimyasal gübre kullanımının çevresel etkileri konusunda bilinçlendirme ve bilgilendirme, mevcut gübrelerin doğru kullanımı konusunda eğitim vermek, bu gübrelere alternatif çevre dostu organik gübre uygulamaları, uygulanan gübrelerin Karadeniz’de oluşturduğu kirlilik ve önleme yolları gibi alanlarda çiftçiliğe yönelik faaliyetlerle Karadeniz bölgesindeki kirlilikle ilgili farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.
 
Projenin nihai yararlanıcısının öncelikle bölgede çeşitli tarımsal aktivitelerde bulunan çiftçiler ile Karadeniz’de kirlilikten etkilenen balıkçılar olacağını dile getiren Yüksel, “Projenin bir diğer nihai faydalanıcısı ise yanlış uygulanan kimyasal gübrelerin sonuçlarından sağlık açısından etkilenen bölge halkı olacaktır. Yapılacak faaliyetlerle bölgede çevre bilinci konusunda  insanlar arasında davranış değişiklikleri ile birlikte bölgede çevresel kirliliğin azaltılmasına katkı sağlanacaktır” dedi.
 
Yüksel, projenin genel amacının ise Karadeniz bölgesinde bulunan ülkelerde paydaşlar arasında işbirliği sağlayarak, özellikle çiftçiler üzerinde çevre koruma temelli davranış değişiklikleri oluşturmak ve daha temiz ve gelişmiş bir Karadeniz bölgesi oluşumuna katkı sağlamak olduğunu ifade etti.
 
TRABZON TARIM İL MÜDÜRÜ SABRİ TOPBAŞ: SAĞLIĞIMIZ İÇİN DOĞAL GÜBREYE DÖNÜŞÜM ŞART
 
Trabzon Tarım İl Müdürü Sabri Topbaş da çevreyi kirletmeden sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemini anlatan bir konuşma yaptı.
 
Topbaş, üretimde esas olanın çevremizi kirletmeden ve mevcutları nasıl en iyi şekilde değerlendiririz anlayışı ile hareket etmek olduğunu belirterek yapılan her yanlış uygulamanın maliyet olarak geri döndüğüne dikkat çekti.
 
“Üretimimizi maksimum alalım diye gayret sarf edersek, yanlış uygulamalar yapar şartları zorlarsak bu bir yıkım olacaktır” diyen Topbaş, şöyle konuştu:
 
“Böyle hareket edersek, toprakta bir yorgunluk olacaktır. Ürettiğimiz ürün içtiğimiz çay bize bir tat vermeyecektir. Sağlığımız bozulacaktır. Bunu yaşamama adına Of Ziraat Odamız Başkan ve üyeleri, sektör temsilcilerinin katkılarıyla kişisel girişimleriyle benimsediği bir tavrı projelendirmesi takdire şayandır. Kendisini tebrik ediyor projenin hayırlı olmasını diliyorum. AB kabul görmüş bir proje olması hasebiyle çay tarımı ve ilimiz için önemli bir faaliyettir.”
 
PROF.DR.SEZAİ ERÇİŞLİ YANLIŞ TARIM VE GÜBRELEMENİN DE ZARARLARININ BÜYÜK OLDUĞUNU SÖYLEDİ
 
Çalıştayda daha sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sezai Ercişli ‘Tarımsal Kirlilik Kaynakları ve Karadeniz Bölgesinde Önemi’ konulu bir sunum yaptı.
 
Prof. Ercişli, yanlış tarım ve gübreleme ve ilaçlama tekniklerinin çevre üzerinde yarattığı baskı ve bunun sonucunda ortaya çıkan zararlarla ilgili bilgiler verdi.
 
Sunumun ardından toplantıya katılan sektör temsilcileri ve akademisyenler görüşlerini dile getirdi.
 
Çalıştayın ikinci bölümünde ise grup çalışmaları gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel