Karadeniz'de deprem endişesi!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kemal Akdağ, Karadeniz'de meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Karadeniz'deki son deprem, bağımsız bir depremdir ve endişe edilecek bir sarsıntı

Karadeniz'de deprem endişesi!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kemal Akdağ, Karadeniz'de meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Karadeniz'deki son deprem, bağımsız bir depremdir ve endişe edilecek bir sarsıntı değildir" dedi.

Kemal Akdağ, saat 07.40'da, merkez üssü Karadeniz olan 4.0 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını anımsatarak, yer kabuğunun derinliğindeki söz konusu depremin fazla hissedilmediğini söyledi.

Yerkürenin, sürekli hareket halinde bir yapısı olduğunu dile getiren Akdağ, "Yerküre canlı, hareketli ve sürekli aktiftir. Bunun nedeni yerkürenin iç dengesinin bozuk olması, kabuk altındaki mantonun sürekli hareket halinde olmasıdır. Bu hareketin yansımaları da yüzeyde çeşitli aktivitelere yol açabilir" diye konuştu.

Akdağ, yerküreyi çevreleyen unsurların ve karaparçalarının sürekli hareket halinde olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Levhalar ve yerküreyi çevreleyen karaparçaları gibi şeyler haraket halindedir, onlar ancak aletlerle fark edilebilir. Bu hareket esnasında Karadeniz'deki son deprem gibi ufak tefek gelişimler söz konusudur. Tabii depremlerin asıl olduğu yerler özellikle levha sınırı dediğimiz bölgelerdir. Levhaların birbiriyle olan ilişkileri değişik şekilde sınırlar oluşturur. Bu sınırlar boyunca esas depremler gelişir. Bunun dışında diğer kısımlarda da değişik aktiviteler olabilir. Karadeniz'de de Anadolu levhası dediğimiz bölümde bu tür hareketler olabilir ancak şu anda bu kısımda aktif bir levha sınırı yok ve olmadığı için de çok sık depremlere rastlamayız."

"DEPREMLERDE ASIL SINIR KUZEY ANADOLU FAY HATTI'DIR"

Anadolu'daki depremler açısından Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın önemine işaret eden Akdağ, şunları kaydetti:

"Depremlerde asıl sınır Kuzey Anadolu Fay Hattı'dır. Kuzey Anadolu Fay Hattı iki levhayı birbirinden ayıran bir sınırdır ve sürekli hareket halindedir, o nedenle orada sismik hareketler yoğun olur. Karadeniz'in oluşturduğu levhanın ise hangi gerilmeler halinde olduğu hakkında şu an için çok bilgimiz yok ama Karadeniz içerisinde bazı fayların varlığından söz ediliyor. Dolayısıyla bu fayların hareket halinde olması doğaldır. Zaman zaman bu faylarda ufak tefek de olsa depremler olabilir ama depremsellik açısından Karadeniz aktif değil. Karadeniz'deki son deprem bağımsız bir depremdir ve endişe edilecek bir sarsıntı değildir."

Kemal Akdağ, Karadeniz levhasında bazı küçük kırık hatlar bulunduğunu ve bu hatlardaki depremlerin de küçük olduğunu ifade ederek, büyük deprem olması için kırılmanın büyük hatlar boyunca olması gerektiğini dile getirdi.

Küçük şiddetli sarsıntıların büyük şiddetli sarsıntıların habercisi olduğunu düşünmek için de Karadeniz'de yaşanan son deprem gibi sismik hareketlerin belirli bir periyot ve hat içerisinde sıklıkla olması gerektiğini vurgulayan Akdağ, Karadeniz'de son depremin olduğu alanda böyle bir durum olmaması sebebiyle endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler