Karadeniz'de Biyo hırsızlık!

TÜRKİYE’NİN bile biyoteknoloji alanında yeterince söz sahibi olmadığı bir dönemde biyo çeşitlilik açısından zengin bir bölge olan Doğu Karadeniz, doğal zenginliğine sahip çıkıyor. Daha önce İsrailliler eliyle kaçırılan bitki çeşitlerinin ardından şimdi de

Karadeniz'de Biyo hırsızlık!
TÜRKİYE’NİN bile biyoteknoloji alanında yeterince söz sahibi olmadığı bir dönemde biyo çeşitlilik açısından zengin bir bölge olan Doğu Karadeniz, doğal zenginliğine sahip çıkıyor. Daha önce İsrailliler eliyle kaçırılan bitki çeşitlerinin ardından şimdi de İtalyanlar, kelebek kaçırırken suçüstü yakalandı.
 
İtalyan Uyruklu Kaçakçılar Koleksiyon Yapacakmış
 
ÜLKELERİNDE kelebek koleksiyonculuğu yaptıklarını iddia eden ve yakaladıkları kelebekleri tasnif ederek ayrı ayrı poşetlerde gizleyen İtalyan uyruklu Liliana Lanzafame (63) ve Gioacchino Gulli (69), milli parklar görevlileri ve jandarma işbirliği ile suçüstü yakalandı. İtalyanlar’ın kaçakçılığı İsrailliler adına yaptıkları ileri sürüldü.
 
Çağın Kaçakçılığı: Endemik Bitki, Kelebek ve Böcek
 
MİLLİ Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, ele geçirdikleri kelebeklerin çoğunluğunun yöreye özgü olduğunu belirterek, bölgenin biyo çeşitlilik açısından çok zengin olduğunu söyledi. Art niyetli kişilerin bölgede endemik bitki, kelebek ve böcek kaçakçılığı yaptığını belirten Bulut, vatandaşların daha duyarlı davranarak kaçakçıları ihbar etmelerini istedi.
 
Artvin'de doğadan yakaladıkları çoğunluğu yöreye özgü 682 kelebeği yasa dışı yollardan yurt dışına götürmek istedikleri öne sürülen İtalyan uyruklu iki kişiyi suçüstü yakalandı. Yusufeli İlçesi Yaylalar Köyü’nde Doğa Koruma Merkezi adına kelebek gözlemciliği yaptığı belirtilen Vildan Bozacı, İpsala Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye girerek karavanları ile geldikleri Yaylalar Köyü’nde kalan İtalya uyruklu Liliana Lanzafame (63) ve Gioacchino Gulli'yi (69) kelebek yakalamakta kullanılan atrap ile kelebek yakalarken gördü.
 
Bu kişileri kelebek yakalarken fotoğraflayan Bozacı, ardından durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Artvin Şube Müdürlüğü ekipleri ile jandarmaya bildirdi. Köye gelen Doğa ve Milli Parklar görevlileri ile jandarma da Lanzafame ve Gulli'yi suçüstü yakaladı. Bu kişilerin üzerinde ve karavanlarında yapılan aramada birçoğu yöreye özgü ve endemik olan 682 kelebeğin yanı sıra atrap ve yakalanan kelebeklerin konulduğu kutu ile poşetler ele geçirildi. Ülkelerinde kelebek koleksiyonculuğu yaptıkları ve yakaladıkları kelebekleri tasnif ederek ayrı ayrı poşetlere koydukları öğrenilen Lazanfame ve Gulli'ye 2872 sayılı Çevre Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle 33 bin ile 66 bin lira arasında ceza uygulanacağı öğrenildi.
 
"BU TÜR OLAYLARI BİLDİRİN"
 
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, ele geçirdikleri kelebeklerin çoğunluğunun yöreye özgü olduğunu belirterek, Artvin'in biyo çeşitlilik açısından zengin bir yöre olduğunu söyledi. Yörede zaman zaman art niyetli kişilerin endemik bitki, kelebek ve böcek kaçakçılığı yaptığını ifade eden Bulut, bu tür olayların önlenmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Kaçakçılığı ihbar eden Bozacı'nın duyarlılığına işaret eden Bulut, bu tür olaylara karşı vatandaşların da dikkatli olmasını ve şüphelendikleri kişileri kendilerine ya da jandarmaya bildirmesini istedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel