Karadeniz'de bağışlar yetersiz!

Doğu Karadeniz Bölgesinde yılda yaklaşık 50 bin ünite olan kan ihtiyacı, Kızılay'a yapılan bağışlarla temin edilmeye çalışılsa da vatandaşların kan bağışına duyarsızlığı, sorunun çözümünde yetersiz kalıyor.Türk Kızılayı Doğu Karadeniz Bölge Kan Merkezi Mü

Karadeniz'de bağışlar yetersiz!

Doğu Karadeniz Bölgesinde yılda yaklaşık 50 bin ünite olan kan ihtiyacı, Kızılay'a yapılan bağışlarla temin edilmeye çalışılsa da vatandaşların kan bağışına duyarsızlığı, sorunun çözümünde yetersiz kalıyor.
Türk Kızılayı Doğu Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Yusuf Bahadır,yaptığı açıklamada, yıllardır Atatürk Alanı Uzun Sokak'ta bulunan Kızılay İşhanı'nda hizmet veren merkezin, 16 Mayıs 2011'de İnönü Mahallesi'ndeki yeni binasına taşındığını belirterek, ''Merkezimiz bölgeye hitap ediyor. Görev alanı içinde Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane ve Giresun var. Amacımız teknolojik bakımdan da donanım bakımından da üst düzeyde halkımıza hizmet etmektir'' dedi.
Dr. Bahadır, merkezin çevredeki 41 hastane ile protokolü bulunduğunu ifade ederek, ''Yapılan çalışmalar sonucu 2013 yılından itibaren kan alma işi eğer olağanüstü bir değişkenlik olmazsa tamamen Kızılay'a devredilecek. Eskiden kana ihtiyacı olan insanlar, 'bana kan lazım, sizden alabilir miyim 3, 5 lira karşılığında' diyorlardı, yani profesyonelce para karşılığı kan veren grup vardı. Ama bugün gelinen noktada Kızılay bunu ortadan kaldırdı'' diye konuştu.
Hastanelerin ihtiyaca göre en yakın iletişim vasıtasıyla Kızılay'a kan ihtiyacını ilettiğini anlatan Dr. Bahadır, şöyle devam etti:
''Kızılay'ın elinde var ise aciliyet durumuna göre hastaneye kendi özel araçlarıyla bu kanı ulaştırıyor. Yani bunu yaparken hasta sahibi kana dokunmuyor, herhangi bir para ödemiyor. Gerektiğinde diğer bölgelerden de kan temin ediyoruz. Uçakla getiriyoruz, diğer vasıtalarla getiriyoruz, vatandaşın işini çözmeye çalışıyoruz. Ama tahmin edersiniz ki şartlarınız da varsa bunu sağlayabilirsiniz. Elinizde yok, yan bölgede de yok, uzaktaki olanda da yok, o zaman yapacağınız bir şey kalmıyor, çaresiz oluyorsunuz. Bunun için biz kurumlara, vatandaşa eğitim vererek, afişlerle ve el ilanlarıyla duyarlı hale getirmeye çalışıyoruz. İnşallah bunda da başarılı olacağız, bütün amacımız o.''     
-''KANIN YERİNİ TUTACAK HİÇBİR MADDE BULUNMUYOR''-
Dr. Bahadır, kanın yerini tutacak hiçbir madde bulunmadığını vurgulayarak, ''Onun için bir organ gibi kan da insanlara lazım olan bir şey. Kan bağışının ihtiyaç anında değil, sürekli olması gerekiyor. Bundan dolayı halkımızın kan bağışı konusunda biraz daha duyarlı olması lazım'' dedi.
Kan bağışını ihtiyaç olduğunda değil, sürekli düşünmek gerektiğine dikkati çeken Dr. Yusuf Bahadır, ''18-65 yaş arası önemli sağlık sorunu olmayan herkes kan verebilir. Bu erkekler için yılda 4 kez, kadınlar için ise yılda 3 kez uygun görülüyor. Bizlerin de bu konuya dikkat çekmek için daha fazla çalışmamız lazım'' diye konuştu.
Bahadır, merkeze bağlı bütün illerde doktor bulunduğunu ifade ederek, ''Ancak personelde eksik var. Hekim açığımız bir ay öncesine kadar biraz fazlaydı ama kısmen gidermeye çalıştık. Mevcut olan noksanlarımızı da zaman dilimi içinde gidermeye çalışacağız'' dedi.
Doğu Karadeniz Bölge Kan Merkezi'nin verimliliğinin biraz düşük olduğunu belirten Bahadır, ''2010 yılında bölgenin kan ihtiyacı 47 bin ünite civarındaydı. Ama bunun ancak 27 bin 630'u temin edilebildi. Bu da yaklaşık yüzde 58'ine tekabül ediyor. Bu yıl için henüz net rakamlar yok, ama iklimsel koşulların biraz değişik olması, binamıza yeni gelmemiz, bazı ufak tefek aksaklıklara sebep olabiliyor. İnşallah başarmaya çalışacağız'' diye konuştu.
Dr. Bahadır, bu ay içinde Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde oluşturulacak komisyon aracılığıyla, okullarda ve dershanelerde kan bağışına dikkat çekmek amacıyla yapılabilecekler üzerinde çalışacaklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel