Karadeniz kadınlarındaki güç!

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde yaşayan 3 çocuk annesi Tevhide Eroğlu (43), ağaç motoru ile ormandan ağaç keserek ailesinin geçimine destek oluyor. Doğu Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayan 2 bin 100 metre rakımlı Zigana Dağı’nda otel işleten

Karadeniz kadınlarındaki güç!

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde yaşayan 3 çocuk annesi Tevhide Eroğlu (43), ağaç motoru ile ormandan ağaç keserek ailesinin geçimine destek oluyor.

Doğu Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayan 2 bin 100 metre rakımlı Zigana Dağı’nda otel işleten kocasına destek olan Tevhide Eroğlu'nun 3 oğlu bulunuyor. Tamamı turizm okuyan çocuklardan en küçüğü Otelcilik ve Turizm Lisesi’nde, ortancası Turizm Meslek Yüksek okulu mezunu, en büyükleri ise Turizm ve Otelcilik dalında lisans eğitimi alıyor.

Köyde ağaç motoru ile ormanda ağaç kesebilen tek kadın olan Tevhide Eroğlu, akrabaları ile birlikte dikili kesim yapmak üzere gittiği ormanda ağaç motorunu birçok erkeğe göre daha pratik kullanarak işlerini en kısa zamanda hallediyor. İhale ile aldıkları dikili kesim işindeki ağaçların tamamını kendilerinin kestiklerini belirten Eroğlu, kestikleri bu ağaçlardan hem kışlık odun ihtiyaçlarını karşıladıklarını hem de kerestelerini satarak ailesinin geçimine katkı sağladıklarını söyledi.

ZİGANA'DA KIŞ AĞIR GEÇİYOR

Zigana Dağı’nda kış mevsiminin çok çetin geçmesi nedeniyle oduna çok fazla ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Eroğlu, “Odun yapmadan olmuyor. Eskiden ağaçları balta ile hızar ile keserdik. Şimdi motorla kesmek çok daha kolay. Eşim başka işlerle uğraşıyor. Onlarda bize başka destek oluyor. Onun için odun yapmak, hayvanlara bakmak, evimizdeki işleri yapmak bizim görevimiz. Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyoruz. Odun yapmak eskisine göre çok daha kolay. Eskiden hep sırtımızda ve hayvan sırtında taşırdık” diye konuştu.

Evin 7 çocuğundan birisi olduğuna değinen Eroğlu, ormanda ağaç kesmenin püf noktalarını anlatarak “Ağacı keserken düşürmek istediğin tarafta alttan bir kapak alırsın o zaman ağaç istediğin tarafa düşer. Ayrıca dallar ne tarafa ise ağaç genelde o tarafa düşer. Bu konuda biraz uzmanlaştık. Herkesin bir ihtisas alanı var. Bizim alanımızda ağaç kesmek, odun yapmak, çocuklarımıza bakmak, sığırlara bakmak, gerekirse işyerlerinde eşlerimize yardımcı olmak, tarlamıza bağımıza bahçemize bakmak. Biz bunları büyük bir zevkle yapıyoruz” dedi.

KÖYDE MOTORLA AĞAÇ KESEN TEK KADIN

Köyde kendisinden başka hiçbir bayanın elinde ağaç motoru ile odun kesmediğini kaydeden Eroğlu, “Köyde bu işi yapan kadın olarak tek ben varım. Bu işi profesyonel olarak yapıyorum” diye konuştu.

Eroğlu'nun akrabası ve komşusu olan Nazmiye Özgün (59) ise, “Tevhide ağacı kesiyor bizde dal budak toplayarak yardımlaşma ile birlikte üç dört kişi yardımcı oluyoruz. Bu şekilde hayatımızı devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.

Kamyoneti ile annesinin yanına ormana gelen Eroğlu'nun 22 yaşındaki Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu mezunu oğlu Murat, orman işlerini annesi sayesinde yapabildiklerini belirterek “Annem çocukluğundan beri bu bölgede, bu kültürde yetiştiği için orman işinde oldukça başarılı. Annem olduğu zaman daha kolay oluyor bu iş. Annemin uzmanlık alanı bu iş. Çocukluğundan beri bu işle uğraşıyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel