Karadeniz ihracatında düşüş

Doğu Karadeniz İhrcatçılar Birliği’nin yetki alanında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2013 yılının ilk 4 ayında 482 milyon 455 bin 709 Dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine oranl

Karadeniz ihracatında düşüş

Doğu Karadeniz İhrcatçılar Birliği’nin yetki alanında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2013 yılının ilk 4 ayında 482 milyon 455 bin 709 Dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 8 oranında bir düşüş yaşandığı belirtildi. 

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında, 229 milyon 825 bin 978 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı alırken, 89 milyon 981 bin 900 dolar tutarındaki ihracatla da Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı aldı. Üçüncü sırayı ise 87 milyon 187 bin 931 dolar tutarındaki ihracatla Madencilik ürünlerinin aldığı bildirildi.
 
Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2013 yılı Ocak-Şubat döneminde 94 değişik ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin ise Rusya Federasyonu, İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan ve Almanya olduğu öğrenildi.
 
Bölge ihracatında önceki aylarda yaşanan düşüş trendinin devam ettiğini belirten Doğu Karadeniz İhrcatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Bölge ihracatımızda yaşanan düşüşteki ana etken uluslararası piyasalarda talebin çok düşük seyretmesinden kaynaklanan emtia fiyatlarında yaşanan düşüşten kaynaklanmaktadır. Özellikle Avrupa piyasalarında toparlanmanın hala başlayamaması fındık ihracatımıza olumsuz etki ederek fiyatların düşmesine bağlı olarak bu sektörün ihracatında da düşüş yaşanmış, bunun yanında madencilik ürünleri fiyatlarının düşünden kaynaklı bir önceki yıla oranla maden ihracat sevkiyatlarının ertelenmesi ihracatımıza olumsuz yansımış,
 
Bölge ihracatımız içinde önemli bir yere sahip olan yaş meyve sebze ihracatının yapıldığı Rusya Federasyonu piyasasında ihracatçılarımızın yaşamış olduğu olumsuzluklar, ihracatçılarımızın rekabet imkanlarının azalmasına bağlı olarak ihracat performanslarının düşmesi, rakip ülkeler eşdeğerinde rekabetçi fiyat sunamama gibi nedenler sevkıyatları yavaşlatmış, Gürcistan piyasasında ihalelerin ertelenmesi ve piyasada yaşanan siyasi belirsizlik bu ülkeye yönelik ihracatın düşmesi, Bölge ihracatımızda yaşanan düşüşün en önemli nedenleridir” dedi.
 
5084 sayılı teşvik yasasının sona ermesinden sonra bölge ihracatının olumsuz etkilendiğinin altını çizen Gürdoğan, “Bölge ihracatımızda yaşanan düşüşün en önemli nedeni, ihracatçılarımızın Bölge olumsuz şartları eş değerinde desteklenmemesinin yol açtığı maliyet arttırıcı unsurların her geçen gün ihracatçılarımızın rekabet imkanlarını azaltmasıdır.
 
Özellikle faaliyet gösteren bütün işletmeleri yönelik olması açısından adil bir destekleme mekanizması olan 5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşviki yasasının 2012 yılı sonu itibariyle sona ermesine nedeniyle, bu yasanın yerini alacak yeni bir yasanın hala ihdas edilmemesi imalatçı ve ihracatçılarımızın rekabet imkanlarına büyük oranda olumsuz etki yapmıştır. Bunun yanında, döviz kurlarının istikrarsız yapısı ve ihracatçılarımıza rekabet imkanı sağlayacak yapıdan uzak olması Bölge ihracatımızı olumsuz olarak etkilemektedir” ifadelerini kullandı.
 
Bölge şartlarına eşdeğer bir destek ve teşvik mekanizmasını istediklerini kaydeden Gürdoğan, “Özellikle yeni teşvik yasasında hak ettiği yeri alamayan Doğu Karadeniz bölgemiz Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizin yeni yatırım alamaması, bu illerimize yönelik yeni yatırım açısından özel bir teşvik sisteminin uygulanmasını zorunlu kılmakta, yani bu illerimizin yatırımcı açısından cazip kılacak bir destek mekanizmasının ihdas edilmesi büyük aciliyet arz etmektedir. Aksi takdirde küresel piyasalarda yaşanan aşırı rekabetin yol açtığı olumsuzluklar altında ezilen ihracatçılarımızın rekabet imkanlarının her geçen gün azalması Bölge ihracatımızı olumsuz etkilemeye devam edecektir.
 
Bunun için bugüne kadar Bölgemizde Bölge şartları eşdeğerinde bir destek ve teşvik mekanizmasının uygulamaya konulması konusunda yeterli lobi ve etki çalışması yapamayan Bölge siyasilerimizden ihracat camiamızın en önemli beklentisi özetlenen bu sorunların çözümü noktasında gerekli çalışmaların yapılmasıdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler