Karadeniz için ortak çalışacaklar

Karadeniz'deki kirliliğin önüne geçebilmek amacıyla Türkiye, Romanya, Moldova ve Ermenistan'dan seçilen çiftçi kuruluşlarının temsilcilerinin ortak çalışma başlattığı bildirildi.      Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada, Avrup

Karadeniz için ortak çalışacaklar
Karadeniz'deki kirliliğin önüne geçebilmek amacıyla Türkiye, Romanya, Moldova ve Ermenistan'dan seçilen çiftçi kuruluşlarının temsilcilerinin ortak çalışma başlattığı bildirildi. 
     
Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve çevresel kirlenmenin önlenmesini içeren ''ECO AGRI'' adlı proje kapsamında Türkiye, Romanya, Moldova ve Ermenistan'dan seçilen çiftçi kuruluşlarının temsilcilerinin buluştuğunu belirtti. 
     
Türkiye'den Of Ziraat Odası'nın sahipliğini yaptığı projenin diğer ortaklarının Trabzon Ticaret Borsası (TTB), Romanya'dan Dünyada Sürdürülebilir Bir Kalkınma İçin Çevre ve İnsani Koruma Derneği, Moldova'dan Fen Bilimleri Akademisi Kimya Kurumu, Ermenistan'dan ise Yerevan Devlet Üniversitesi olduğunu ifade eden Yüksel, tarım ve çevrenin korunmasının sürdürülebilir olması için araştırmacıların beceri ve bilgilerinin çiftçilerle paylaşılmasını amaçlayan projenin ilk toplantısının Romanya'nın Köstence kentinde yapıldığını bildirdi. 
     
Toplantıya Türkiye'den kendisiyle birlikte TTB Başkan Yardımcısı Bekir Şengül ile Meclis Üyesi Sait Berber, Of Ziraat Odası Genel Sekreteri Hakan Ulusoy, Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Sezai Ercişli ve Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Esringü'nün katıldığını kaydeden Yüksel, 2 yıl sürecek projenin amacının Karadeniz Havzası'ndaki ülkelerle işbirliği yaparak çevresel gelişimi sağlamak, çiftçilerin kullandıkları kimyasal gübreleri araştırıp bunlar hakkında çiftçileri bilgilendirmek, alternatif gübreler önerip Karadeniz'in kirliliğini azaltmak olduğunu belirtti. 
     
Sağlıklı yaşamak için sağlıklı gıdaya ve temiz bir çevreye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yüksel, şunları kaydetti: 
   
''Bunun içindir ki tarımda uygulanacak doğru gübreleme ile proje amacımızın büyük bir kısmı gerçekleştirilmiş olacak. Ancak bu da doğru yöntemleri belirleyip mevcut yanlış alışkanlıkları değiştirmek, iyi uygulama örneklerinin teşvik edilip sürdürebilirliği sağlamakla olacaktır.'' 
     
TTB Başkan Yardımcısı Bekir Şengül ise bilinçli gübre kullanımının yanı sıra organik tarım uygulamalarının da kirliliğe en büyük engellerden biri olacağını ifade ederek, sadece proje sahibi ve ortaklarının değil, Karadeniz çevresindeki tüm ülkelerin sivil ve kamu kuruluşlarının konuya azami önemi vermesi gerektiğini belirtti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel