Karadeniz Bölgesi İhracatında artış

 Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'ne (DKİB), bağlı Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 2012 yılının Ocak-Ekim döneminde 1 milyar 331 milyon 753 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği, yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,

Karadeniz Bölgesi İhracatında artış

 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'ne (DKİB), bağlı Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 2012 yılının Ocak-Ekim döneminde 1 milyar 331 milyon 753 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği, yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 arttığı belirtildi. 
 
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 2012 yılının Ocak-Ekim döneminde 1 milyar 331 milyon 753 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini, geçen yılın aynı döneminde ise 1 milyar 262 milyon 91 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.
 
Gürdoğan, 4 ilden en fazla ihracatın 912 milyon 782 bin dolar ile Trabzon’dan gerçekleştirdiğini belirtirken, 587 milyon 603 bin dolar tutarında Fındık ve Mamulleri ihracatının birinci sırayı, 262 milyon 685 bin dolar tutarında ihracatla Madencilik ürünlerinin ikinci sırayı ve 261 milyon 427 bin dolar tutarındaki ihracatla da yaş meyve sebze ürünleri de üçüncü sırayı aldığını dile getirdi.
Bölgemizden 2012 yılı Ocak-Ekim döneminde 109 değişik ülkeye ihracat yapıldığını ifade eden Gürdoğan, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, İtalya ve Fransa olduğunu söyledi.
 
Geçmiş yıllarda tarımsal ürün ağırlıklı bir profil izleyen Bölge ihracatında, son yıllarda madencilik ürünlerinin payı her geçen gün artış gösterdiğini belirten Gürdoğan,” Tarım ürünlerinin ihracatı ağırlıklı olarak Avrupa Birliği Ülkeleri ile Rusya Federasyonu’na yapılır iken, madencilik ürünleri başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere Hindistan ve Japonya gibi uzak doğu Ülkelerine yapılmaktadır. Madencilik ürünleri Bölge illerinde işletilen maden ocaklarından elde edilen ürünler olarak denizyolu ile anılan Ülkelere gönderilmektedir” dedi.
 
RUSYA FEDERASYONU İLE OLAN TİCARET CANLANDIRILACAK
 
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ülke ekonomimizin olduğu gibi bölge ekonomisinin de can damarı olan ihracatın daha da geliştirilmesi ve bölgenin var olan potansiyellerine uygun olarak daha da üst rakamlara ulaştırılması amacıyla yoğun çalışmalar sürdürdüklerini ifade etti. 
 
Gürdoğan, “Bu kapsamda da özellikle Bölgenin en önemli ihraç pazarı olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızın daha da arttırılması amacıyla yaptığımız büyük uğraşlar sonucu açılmasını sağladığımız Kazbegi-Verhni-Lars karayolu kapısından ihracatımızın yoğun bir şekilde başlaması amacıyla; Bölgemiz işadamlarından oluşturulacak bir heyetle birlikte 12-17 Kasım 2012 tarihleri arasında Rusya Federasyonu’nun Kuzey Osetya Cumhuriyeti Vladikavkaz kenti ile Dağıstan Cumhuriyeti Mahackale kentlerine yönelik bir ticaret heyeti programı düzenlenecektir.
 
Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer ÇAĞLAYAN beyin üstün destekleri ile düzenleyeceğimiz bu programa Ekonomi Bakanlığımız Müsteşar Yardımcısı düzeyinde katılım sağlanması yanında, Bölgemiz illerindeki üst düzey yetkililerinde katılımı ile 75 kişilik bir heyetle birlikte bu program gerçekleştirilecektir. Bölgemize yakın mesafede bulunan Rusya Federasyonu’nun bu Bölgeleri ile ticari bağlantıların başlaması ile Bölge ihracatımızda önemli oranda artış sağlanacağı öngörülmektedir” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel