Kar yağışı fındığa yaradı

Kar yağışı fındığa yaradı
 Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yeni mahsul ürünün doğum süreci olan bu aylarda toprakla zamanında buluşan yağış ve karın fındık için çok faydalı olduğunu söyledi.

Karan,  yaptığı açıklamada, yeni mahsul fındığın doğum sürecinin yaşandığı ekim ve kasım aylarının bol yağışlı geçtiğini, aralığın ilk günlerinde ise 250 rakım ve üzeri bölgelerde kar yağışının etkili olduğunu belirtti.

Doğum sürecinde toprakla zamanında buluşan yağış ve karın fındık için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Karan, "Geçtiğimiz yıllara oranla ekim ve kasım aylarında mevsim şartları istediğimiz gibi gitti. Yine aralık ayının ilk günlerinde kar yağması arzu ediyorduk. Orta ve yüksek kesimlerde kar etkili oldu. Yeni mahsul ürünün doğum süreci olan bu aylarda toprakla zamanında buluşan yağış ve kar fındık için çok faydalıdır." dedi.

Karan, fındık bitkisinin yılda en az 600 saat soğukta kalması gerektiğini, aksi takdirde strese girdiğini belirterek, "Geçmiş yıllarda maalesef bunun sıkıntılarını yaşadık. Kış dönemlerinde sıcaklıkların mevsim şartlarının üzerinde seyretmesi nedeniyle bitki yalancı bahara kanarak erken doğum sürecine girmiş, mart ve nisan aylarındaki zirai donlardan etkilenerek ciddi rekolte kayıpları yaşamıştık. Fındık üreticileri olarak yeni mahsulde de yine aynı sıkıntılı durumların yaşanmasını istemiyoruz. Fındık bitkisinin iyi bir kış dönemi geçirmesini temenni ediyoruz. Yağışlı geçen ekim ve kasım aylarının ardından orta ve yüksek kesimde etkili olan kar yağışı üreticimizin yüzünü güldürdü." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler