Kapalı Köprü artık yok!

 Rize’nin Çayeli İlçesi Kapalı Köprü Köyü’ne adını veren üzerine ahşapla kapatılmış ilginç köprü artık yok.Rize’de simgeleşmiş ilginç mimari yapılardan bir tanesi olan Kapalı Köprü, çevresel etkilerle yıkılarak kapalı olma özelliğini kaybetti. Kapalı Köpr

Kapalı Köprü artık yok!

 Rize’nin Çayeli İlçesi Kapalı Köprü Köyü’ne adını veren üzerine ahşapla kapatılmış ilginç köprü artık yok.
Rize’de simgeleşmiş ilginç mimari yapılardan bir tanesi olan Kapalı Köprü, çevresel etkilerle yıkılarak kapalı olma özelliğini kaybetti. Kapalı Köprü köyünün artık üzerine kapalı bir köprüsü yok. Yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen köprü 1900’lü yıllarda yandığı için 1906 yılında yeniden inşa edilmiş. Özellikle çevrede bulunan taş ocaklarının neden olduğu çevresel etkilerden tahrip olan köprü köy halkı tarafından onarılmak istenilmiş ancak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından buna izin vermemiş. 
TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer tarihi özelliği bulunan köprünün yıkılmasında bölgedeki taş ocaklarını neden göstererek “Karadeniz Sahil Yolu çalışmalarıyla bölgede çok sayıda taş ocağı açılmıştır. Söz konusu projedeki acelecilik, başta ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) olmak üzere yürürlükteki yasa ve yönetmeliklerden muafiyet, taş ocaklarının çevre ve insan üzerindeki olası etkilerinin tartışılmasını engellemiş, kamu denetimini zayıflatmıştır. Taş ocaklarının yer seçiminde hiçbir kritere uyulmadığı gibi, işletme esnasında da kar hırsı doğru yöntemlerin kullanılmasını engellemektedir. Taş ocaklarında galeri patlatma yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem bir seferde çok miktarda malzeme elde edilmesi, sürenin kısa olması, birim üretim maliyetinin düşük olması nedeniyle üretim yapan kuruluşlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Kullanılan patlayıcı madde miktarının yüksek olması yakın yerleşim birimlerinde insan yaşamını tehdit ederken titreşimden kaynaklanan sarsıntılarla kayaç ayrışmalarını tetiklemektedir. Yine taş ocaklarında ‘basamaklı üretim yöntemi’ uygulanarak eğimin düşürülmesi bir çok sakıncayı ortadan kaldıracakken, üretim maliyetleri nedeniyle bu yöntem de uygulanmamaktadır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler