Kafkas'tan Türk futboluna recete

 'Abdullah Hoca futbolun gelişimi için gayret içinde'Ümit Milli Takım Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Futbol Extra Dergisi'nin Ekim sayısına konuk oldu ve milli takımdaki yeni yapılanmayı anlattı.Ümit Milli Takım antrenörlüğü ve Futbol Gelişim Direktörlü

Kafkas'tan Türk futboluna recete

 'Abdullah Hoca futbolun gelişimi için gayret içinde'Ümit Milli Takım Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Futbol Extra Dergisi'nin Ekim sayısına konuk oldu ve milli takımdaki yeni yapılanmayı anlattı.

Ümit Milli Takım antrenörlüğü ve Futbol Gelişim Direktörlüğü görevlerini aynı anda yürüten Tolunay Kafkas'ı ziyaret ettik ve merak edilenleri sorduk.

ABDULLAH HOCA GENÇLERİ DEĞERLENDİRECEKTİR

En büyük sorunlarımızdan bir tanesi yabancı sayısı. Alt yapıya önem veren biri ve Ümit Milli Takım teknik direktörü olarak sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz neler?

Zor bir soru bu. Şöyle ki, Türkiye’deki en büyük sorun yabancı oyuncu sayısı değil. Türkiye’deki en büyük problem, genç oyuncu gelişimine gereken önemin verilmemesi. Önce bu önemi anlatırsak sonra bu yabancı sayısının çok mu olması, az mı olması sorunu kendiliğinden ortadan kalkacak. Bu evrensel dünyada ben çok da sınır koymanın iyi olduğunu düşünmüyorum.

Abdullah Avcı ile birlikte milli takımlarda yeni bir yapılanmaya gittiniz. Bir önceki soruda gençlerin öneminden bahsettiniz. Sizin bu anlamda ki çalışmalarınız nasıl gidiyor?

 

Bizim genç oyuncuları geliştirebileceğimiz iki tane organizasyon var. Bunlardan bir tanesi akademi ligleri organizasyonu çünkü biz bu yıl biraz revize ederek elit akademi ligini oluşturduk ve diğer bölgesel akademilerle oynatma kararı aldık. Önemli bir gelişmeydi. Bana sorarsanız önemli bir adım attık. İkincisi de uluslararası oyuncuların kendilerini geliştirmeleri için turnuvalar hazırlamak. Bunun için de Nisan ayında 14 ile 18 yaş grupları için özel turnuvalar düzenleyeceğiz. Külüplerin de bu anlamda atması gereken önemli adımlar var. Eğer bu adımlar atılırsa geleceği parlak yıldızlar yetiştirmemiz imkânsız olmaz.

 

Milli takımlarda her yaş grubunda antrenör istikrarsızlığı var. A Milli Takım hocası değiştiğinde bütün kadro yeniden değişiyor bu doğru mu sizce?

 

Doğru değil. Milli takım antrenörlüğünün uzun süre yapılması gerektiğine inananlardanım. 2005 yılında U19 antrenörüydüm. Daha sonra kulüp çalıştırdım. Şimdi tekrar Abdullah hoca ile yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Hem Ümit Milli Takım’ın başında hem de futbol gelişim direktörlüğü görevim var. Abdullah hoca ile birlikte Türk futbolunun gelişimi için bir takım adımlar atmanın gayreti içindeyiz. Ama sorunuzun net cevabı, milli takım antrenörlerinin mutlaka ama mutlaka uzun süreli çalışmaları gerektiğidir.

 

 

 

Sizin futbol oynadığınız dönemde Bülent Korkmaz, Tugay Kerimoğlu, Hakan Şükürlü başarılı bir kuşak vardı. Tekrar öyle bir nesil gelir mi?

 

Çok önemli bir grup var aslında. 90-91 ve 1992’lilerden oluşan karma bir grup var. Muhammet Demir, Cenk Tosun, Soner Aydoğdu, Murat Akça, Emre Çolak, Necip Uysal, Orhan Gülle yine 1992 doğumlu Oğuzhan Özyakup. A Milli Takım’da forma giyebilecek potansiyeli olan oyuncular bu saydıklarım. Zaten Abdullah hoca da zaman içinde değerlendirir bu oyuncuları.

 

SERCAN VE KERİM'İN 'AYAĞINA GİTTİK'

 

90-91 jenerasyonu son maçtan sonra artık Ümit Milli Takım forması giyemeycek. Bu oyuncular arasından A Milli Takım’da şu oynar dediğiniz isimler var mı?

 

Soner, Alper ve Serdar Aziz bildiğiniz gibi A Milli Takım’a daha önce çağrıldı. Muhammet Demir, Cenk Tosun, Orhan Gülle, Oğuzhan Özyakup, Özgür Çek, Murat Akça ve Necip’in de A Milli Takım formasını zorlayabileceğini düşünüyorum.

 

Mesut Özil gibi yetenekleri oyuncuları kaybetmemek için yaptığnız çalışmalar var mı?

 

Biliyorsunuz, Abdullah hoca Sercan Sararer ve Kerim Frei’in ayağına kadar gitti ve bu oyuncuları ikna etti. Benim yakında bir seyahatim olacak birkaç oyuncu için. Almanya sorumlumuz Erdal Keser’in bu konuyla ilgili çalışmaları var. Bu çalışmalar yetiyor mu? Yetmiyor. Daha fazla ilgi göstermemiz gerekiyor ancak biz gerçekten elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz Biz elimizden geleni yaparız sonrasında oyuncu başka bir milli takımı seçerse de yapacak bir şeyimiz olmuyor. Mesut olayı da aynen böyle olmuştu. Biz Fatih hoca ile elimizden geleni yapmıştık ancak Mesut’un tercihi Almanya oldu. Eleştiri şöyle olur. Biz uğraşmadan o oyuncu başka bir milli takımı seçerse kabul. Ancak uğraştıktan sonra oyuncu bizi istemezse yapılacak bir şey yok. Şimdiye kadar hem Gelişim Direktörü hem de A Milli Takım hocası hiçbir oyuncunun ayağına kadar gitmedi ancak biz gittik.

 

Türkiye şu ülkeyi alt yapı ve milli takımlar anlamında örnek almalı dediğiniz bir yer var mı?

 

Antrenör ve genç oyuncu gelişimi bir anda değişecek şeyler değil. Çok büyük bir destekçiniz olması lazım. Bu işler devlet politikası haline gelmeli ve hükümet programına alınmalı. Bu söylediğim şey çok önemli. Türkiye’de eğer hükümet programının kapsamında bu işler olursa, 10 yıl içinde ülkemiz şampiyonalarda final oynayacak seviyeye gelir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel