Kaçak çay dengeyi bozuyor!

Türkiye'ye yasa dışı yollardan sokulan kaçak çayların arz talep dengesi üzerinde olumsuz etkisi olduğu belirtildi. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Türkiye'ye sokulan kaçak çay miktarının fazla olmasının olumsuz

Kaçak çay dengeyi bozuyor!
Türkiye'ye yasa dışı yollardan sokulan kaçak çayların arz talep dengesi üzerinde olumsuz etkisi olduğu belirtildi.
 
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Türkiye'ye sokulan kaçak çay miktarının fazla olmasının olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi.
 
Ülke genelindeki siyah çay üretiminin iç tüketimi karşılayabilecek miktarda olduğunu vurgulayan Köleoğlu, "Dünyada üretimde ilk 7, tüketimde ise ilk 5 ülke arasında yer alan Türkiye'de 76 bin hektarlık alanda 210 bini aşkın üretici çay tarımı yapmaktadır" dedi.
 
Türkiye'de yıllık üretilen yaş çayın ortalama bir milyon tonun üzerinde olduğunu, bunun da modern fabrikalarda kuru çaya dönüştürüldüğünü ifade eden Köleoğlu, şöyle devam etti:
 
"Ülkemizde üretilen 220-240 bin ton dolayındaki kuru siyah çay normal şartlarda iç tüketimi karşılaşabilecek miktardadır ancak ülkemize çeşitli yollardan sokulan kaçak çay miktarının fazla olması, arz talep dengesini bozuyor. Arz talep dengesinin bozulması üreticiden sanayiciye, ticaretini yapandan tüketiciye kadar her kesimi zor durumda bırakmaktadır. Bu konuda zor durumda kalanlar Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun'da çay tarımı yapanlar ile buna dayalı olarak sanayicilikle uğraşanlardır. Çayda sorunların tespiti ve çözüm yolları konusunda çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalar üreticiden tüketiciye kadar tüm kesimleri kapsamaktadır."
 
Şükrü Güngör Köleoğlu, üretimlerin artık tüketime göre planlandığını belirterek, çayda da değişimleri yakalayıp, içeride ve dışarıda pazarın büyümesine katkı sağlamak istediklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel