İşte Trabzon'un en güzel camisi

Camiler Haftası etkinlikleri kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığınca her ilde düzenlenen "Cami Bahçe ve Çevresini Güzelleştirme Yarışması'nda Trabzon'un en güzel camisi seçilen Fatma Hatun Camisi'nde 3 bin kişi aynı anda namaz kılabiliyor.Camilerin çevre

İşte Trabzon'un en güzel camisi

Camiler Haftası etkinlikleri kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığınca her ilde düzenlenen "Cami Bahçe ve Çevresini Güzelleştirme Yarışması'nda Trabzon'un en güzel camisi seçilen Fatma Hatun Camisi'nde 3 bin kişi aynı anda namaz kılabiliyor.

Camilerin çevre düzenlemesi, tertip ve düzeni, temizliği konularında görevlilerin teşvik edilmesi, bu konuya hassasiyet gösterilmesi, müftülük ve cami görevlileri arasında sevgi, saygı, kaynaşma, yardımlaşma ve dayanışmanın temin edilmesi amacıyla Camiler Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmada Trabzon birincisi seçilen Karşıyaka Mahallesi'ndeki Fatma Hatun Camisi, yapılış öyküsüyle de dikkati çekiyor.

Aa muhabirinin aldığı bilgiye göre, mahalle sakinlerinden Ali Armutçu, vefat eden eşi Fatma Armutçu'nun cenazesini kızından satın aldığı ve şu anda söz konusu caminin yapıldığı araziye defnetti. Eşinin mezarının çevresini aile mezarlığı şeklinde düşünen Armutçu, yaklaşık 20 yıl aileden vefat eden olmayınca eşinin mezarını cami yapılması için bağışladı.

Bir araya gelerek cami yaptırma ve yaşatma derneği kuran mahalleli, Ali Armutçu'nun bağışladığı arazinin yanı sıra 2 kişiden daha arsa satın alarak bugünkü caminin temellerini attı. 1986'da yapımına başlanan caminin alt katı 1988'de tamamlanarak ibadete açıldı. Caminin iç kısmında kalan Fatma Armutçu'nun mezarı odaya dönüştürüldü. Daha sonra üst katı tamamlanarak 1995'te yapımı tamamlanan camiye Fatma Armutçu'dan esinlenilerek Fatma Hatun adı verildi. Aynı anda 3 bin kişinin namaz kılabildiği Fatma Hatun Camisi, 570 metrekare alanda kurulu. Kubbe çapı 12 metre, 3 şerefeli minaresinin uzunluğu 64 metre olan caminin dış yüzeyi, kireç badana üzerine kök boya şeklinde kapatıldı. Bu özelliği caminin uzun yıllar boyanmadan görünüşünü korumasını sağlıyor. Zemin katında çay ocağı ve kütüphane ile şadırvanlar yer alan caminin yaklaşık 200 metrekarelik bahçesi bulunuyor. Namazlardan önce ve sonra bir araya gelen cemaat, çay içerek sohbet edebiliyor. Bahçede çeşitli ağaç türleri ile çiçekler de yer alıyor.

Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, camilerin sosyal faaliyetlere elverişli olarak yapılması gerektiğini ifade eden Çakı,

"Camilerimiz kütüphane, okuma salonu, gençlerin ve kadınların ayrı ayrı oturup sohbet edebileceği mekanlara sahip olmalı" dedi.

Son yıllarda hiçbir mimari özelliği olmayan, minaresi ile binası uyumsuz camilerin inşa edildiğini üzülerek gördüklerini ifade eden Çakı, "Böyle uyumsuz yapıların ortaya çıkmaması, güzel camilerin özendirilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığımız bu tür yarışmalar tertipliyor" diye konuştu.

Çevre düzeni oluşturulmuş, sosyalleşmeyi sağlayacak mekanlar barındıran camilerin, cemaatin artmasını sağladığını kaydeden Çakı, "Cemaat gelip çayını içiyor, kitabını okuyor, sohbet ediyor. Böylece sosyal oluyor. Bu tür mekanlar, namaz arasında cemaatin camide vakit geçirmesini sağlıyor" dedi.

Veysel Çakı, bu yıl Trabzon birincisi olan Fatma Hatun Camisi'nin çevre düzenlemesi ve sosyal mekanlarıyla birinciliği hak ettiğini söyledi.

Çakı, camide mezar bulunmasıyla ilgili olarak da "Fatma Hanım'ın mezarı cami yapımı sürecinde arsa içerisinde kaldı ve caminin ilk katının bir odası içerisinde yer aldı. Tabii mezar orada olmasa, başka bir yere nakledilse daha iyi olurdu ama şu anda ailenin izni olmadan nakil mümkün değil. Ama mezarın orada bulunması caiz değildir diyemeyiz, olmasa daha iyi olurdu diyebiliriz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler