İlk fındık kurutma merkezi Trabzon'da kuruldu

Fındık üretiminin büyük bölümünün gerçekleştirildiği Karadeniz'de, yağış nedeniyle fındık kurutmada yaşanan soruna kurulan fındık kurutma merkeziyle çözüm getirmeye çalışıldı -TTB tarafından yürütülen, ''Kaliteli Fındık Projesi 2012'' kapsamında kurulan f

İlk fındık kurutma merkezi Trabzon'da kuruldu

Fındık üretiminin büyük bölümünün gerçekleştirildiği Karadeniz'de, yağış nedeniyle fındık kurutmada yaşanan soruna kurulan fındık kurutma merkeziyle çözüm getirmeye çalışıldı -TTB tarafından yürütülen, ''Kaliteli Fındık Projesi 2012'' kapsamında kurulan fındık kurutma merkezinde, vatandaşa ücretsiz hizmet veriliyor.

Meltem Yılmaz - Fındık üretiminin büyük bölümünün gerçekleştirildiği Karadeniz'de, yağış nedeniyle fındık kurutmada yaşanan soruna Türkiye'nin ilk fındık kurutma merkezinin Trabzon'da kurulmasıyla çözüm getirmeye çalışıldı.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta kaliteyi artırmak amacıyla ''Kaliteli Fındık Projesi 2012''yi uygulamaya başladıklarını, bu kapsamda ilk olarak üreticiye fındıkta aflatoksin oluşumunu azaltan 50 bin adet jüt çuval dağıttıklarını söyledi.

Daha sonra Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde, üreticinin fındığını sorun yaşamadan kurutabilmesi için Türkiye'nin ilk fındık kurutma merkezinin kurulduğunu ifade eden Köleoğlu, ''Toplam 28,5 ton kapasiteli 12 makinenin bulunduğu merkezimizi oluşturduk. Merkezde, projemize dahil olan fındık üreticilerimize ücretsiz hizmet sunuyoruz. Geçen ay hizmet vermeye başlayan merkezde yaklaşık 200 ton fındık kurutuldu'' dedi.

Projeyi daha yararlı hale getirmek için çalışma yürüteceğiz.

Bölgenin nemli ve yağışlı iklimi nedeniyle fındığını kurutmakta sorun yaşayan üreticilerin fındık kurutma merkezini tercih ettiğini ifade eden Köleoğlu, ''Bazı illerde fındık kurutma için hizmet veren birer adet makine var. Ancak bizim yaptığımız gibi, üreticinin fındığını ücretsiz kurutan böyle büyük bir merkez yok. Bu proje Türkiye'de bir ilk, onu da biz Trabzon'da uyguluyoruz'' diye konuştu.

Köleoğlu, fındık kurutma merkezinde işleme tabi tutulan fındıkların, doğal şartlarda kurutulanlara göre daha randımanlı olduğunu tespit ettiklerini vurgulayarak, ''Fındık kurutma merkezindeki işlemleri ekim ayı içinde sonlandıracağız ve ardından projenin değerlendirmesini yapacağız. Gelecek yıl projeyi daha yararlı hale getirebilmek için çalışma yürüteceğiz'' dedi.

Fındık kurutma merkezinde 1.2 ton fındık kurutan Erkan İnan ise projeden çok memnun olduğunu belirterek, ''Daha önce böyle bir imkanımız yoktu. Mecburen güneşi bekleyip fındığımızı kurutmaya çalışıyorduk ve çok zaman harcıyorduk. Bizim için büyük kolaylık oldu. Güneşi beklemeden fındığımızı kurutup sonra da satabiliyoruz'' diye konuştu.

İnan, fındığın hasat edildiği ve kurutulduğu ağustos eylül aylarının genellikle yağmurlu geçtiğini ifade ederek, ''Bu nedenle fındığımız ıslanıyor ve randımanı düşürüyordu. Proje bizi bu sorundan da kurtarmış oldu'' dedi.

    

    

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler