İlçe ilçe Trabzon'un seçim analizi

Mart 2014 yılında yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde siyasi partiler her geçen seçim yarışını başlatmak için sabırsızlanırken adaylarda yavaş yavaş şekillenmeye başladı.bir süre önce yaptığımız seçim anketinde partilerin Trabzon merkez ve ilçele

İlçe ilçe Trabzon'un seçim analizi

Mart 2014 yılında yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde siyasi partiler her geçen seçim yarışını başlatmak için sabırsızlanırken adaylarda yavaş yavaş şekillenmeye başladı.

bir süre önce yaptığımız seçim anketinde partilerin Trabzon merkez ve ilçelerindeki başarılarını yazarak okuyucularımız duyurmuştuk.

Bu haftaki analizimizde Merkez ve ilçelerin seçmenlerinin 2009 yılındaki seçimde hangi parti ağırlıkta oy kullandığını ve gelecek seçimde oyların nasıl bir değişkenlik gösterebileceğini Haber61 olarak değerlendirdik

AKÇAABAT’TA 3’LÜ YARIŞ – Devam sayfa 2’de -  

 

Akçaabat İlçesinde 2009 seçimleri üç parti arasında kıran kırana geçmişti. Mevcut belediye başkanı karşısında CHP ile MHP’de güçlü isimleri çıkararak yarışa katıldı. AK Parti Akçaabat’ta güçlü olmasının nedenleri arasında bir süre önce trafik kazasında hayatını kaybeden eski milletvekili Mutsa Cumhur’unda etkisi bir hayli fazla olduğu da dikkatlerden kaçmamıştı. Akçaabat’ta oyların yarısını AK Parti alsa da MHP son yerel seçimlerde Akçaabat’ta oylarını artırdığı gözlemlendi.

Son Büyükşehir yasası ile beldelerin kapanması ise MHP’nin Akçaabat belediyesinde avantaj sağlaya bilir. Söğütlü beldesini elinde bulunduran MHP Söğütlülü seçmenin Akçaabat’a oy kullanmasından yararlanabilir. CHP’de son seçimlerde İlçede üçüncü parti çıksa da son genel seçimlerde Akçaabat’ta ciddi bir yükselişe geçti. Durum gösteriyor ki üç siyasi parti iyi bir aday çıkarması sonucunda Akçaabat’ta seçim sürprizi yaşanabilir.

ARAKLI MİLLİ GÖRÜŞÜN KALESİ  – Devam sayfa 3’de -  

Araklı her dönem Saadet Partisi’nin kalesi durumunda oldu. SP’sinin güçlü isimleri arasında yer alan Ümit Çebi Araklılı seçmenden sürekli olarak destek görse de 2009 seçmeninde hüsrana uğramıştı. 2009 yılında Araklı seçmeni iki parti arasında gitti geldi. Neredeyse üçüncü bir partinin olmadığı araklıda AK Parti yüzde 47 Saadet Partisi ise Yüzde 46 oy aldı. AK Parti en çok zorlandığı seçimlerin başında Araklı oldu.

Önümüzdeki seçimde Araklı’da diğer partiler nasıl bir yol izleyecek bilinmiyor ama SP’si bir dönem devrettiği koltuğu tekrar geri almak için uğraşacak gibi gözüküyor.

ARSİN’DE AK PARTİ ÇOK ZORLANDI  – Devam sayfa 4’de -  

 

Arsin’de sürpriz yapan parti ise Demokrat Parti oldu. Ak Parti’nin 2009 yılında zorlandığı seçim yerlerinden bir tanesi olan Asrinde poyların çoğunluğunu alan parti olsa da DP peşini bırakmadı. Mevcut başkanın karşısına Ramız Sungur çıktı. DP’li Sungur Erdem Şen’in siyasi politikası karşısında güzel bir direnç göstererek 2009 yılında oyların Yüzde 44’nü alarak Ak Partiyi zorlasa AK Parti Arsin de yüzde  52 alarak belediyenin sahibi oldu.

Gelecek seçimde Erdem Şen tekrar :Arsin’de favori gözükse de Şen tekrar naşkan yapacak olan durum ise başkanlığı döneminde vermiş olduğu hizmet. Arsin’de üçüncü bir partinin olamayışı ise  gelecek seçimlerde yine iki parti arasında seçimin geçeceğini gösteriyor.

BEŞİKDÜZÜ’NDE BAŞ BAŞA SEÇİM  – Devam sayfa 5’de - 

Trabzon ilçeleri arasında en sürpriz seçim ise Beşikdüzü oldu. MHP’nin kalesi konumunda olan ilçe son seçimde CHP bayrağını belediyeye çekti. Altı okun Beşikdüzü zaferi Trabzon gündemi dışında Ankara’nın’da gündemine taşınmıştı. MHP’nin iç karışıklığı nedeni ile eski başkan yarışta büyük yara aldı. Başkanlık koltuğuna oturan CHP’li Başkanın kaderini hizmetleri belirleyecek. Beşikdüzü’n de 3 parti kafa kafaya yarıştı densede CHP, MHP ve AK Parti’ye 10 puanlık bir fark atarak poyların Yüzde 39’unu aldı. MHP ikincisi sırada Yüzde 29.7 AK Parti ise Yüzde 29 oy aldı.

Gelecek seçimde bir heyecanda Beşikdüzü’nde yaşanacak.   

ÇARŞIBAŞI2NI İTTİFAK BELİRLER – Devam sayfa 6’da -  

 

Çarşıbaşı ilçesinde 3 sağ parti yarışa hızlı başladı ve kafa kafaya giden bir seçim oldu. İlçede belirleyici unsur Demokrat parti konumun iyi idare etti ve ilçeden üçüncü parti olarak çıktı. MHP biraz DP’dinin gazabına ugrasa da oylarının yüksek olduğu ilçeler arasında olduğu ise dikkatlerden kaçmadı. AK Parti İlçenin Yüzde 33 oranında oyunu aldı. MHP ise oyların Yüzde 28’ni sandıkta gördü DP’de oyların yüzde 26’sını aldı.

Gelecek seçimde DP ile MHP ittifakı ilçenin belirleyici unsuru olur.

ÇAYKARA’NIN BAĞIMSIZLARI  – Devam sayfa 7’de -

Çaykara ilçesi diğer içlerin aksine bir seçim yaşadı. İki bağımsız adayın yarıştığı Çaykara’yı bağımsız aday kazandı. Bağımsız aday hükümet partisi AK Parti ile kafa kafaya yarış yapsa da oyların tamamını aldı. Bağımsız seçilen başkan oyların yüzde 37’sini AK Parti ise oyların yüzde 33’nü DP ise oyların yüzde 15’ni aldılar. Diğer bağımsız aday ise yüzde 9 oy aldı.

DERNEKPAZARI’NDA YARIŞ KISA SÜRDÜ – Devam sayfa 8’de -

Her platformda Dernekpazarı ile Çaykara bir hareket etse de bu durum sandığa pek yansımadı. Dernek pazarında en fazla oyu alan Ak Parti olurken ikinci sırada gelenek bozulmadı ve DP yer aldı. Dernekpazarı’nın bağımsız adayı da üçüncü sırada yer alarak CHP ve MHP’yi geride bıraktı.

İlçede oy dağılımı AK Parti Yüzde 46’dı DP Yüzde 24 Bağımsız ise yüzde 20 oldu.

DÜZKÖY’DE YARIŞ NEFES KESTİ  – Devam sayfa 9’de -  

Düzköy ilçe olarak ikinci başkanını seçerken yarış iki parti arasında kıyasıya geçti. AK Parti ile CHP arasında geçen yarışta adeta diğer partilere bir tane bile oy çıkmadı. İki partinin de iddialı olduğu 2009 seçiminde 3’ncü parti şans bulamaz iken AK Parti oyların Yüzde 50.3’nü alırken CHP ise oyların Yüzde 49.7’sini aldı.

HAYRAT’TA YARIŞ KISA SÜRDÜ  – Devam sayfa 10’de - 

 Hayrat İlçesinde yarış çok kısa sürdü. Seçmenin yarısından fazlası AK Partiye oy verir iken ikinci sırada Saadet Partisi yer aldı. Birinci ile ikinci arasında 20 puanlık fark olurken üçüncü parti ile ikinci parti arasında ise 30 Puanlık fark olduğu dikkatlerden kaçmadı. AK  Parti ilçe oylarının yüzde 58’ni alırken SP ise oyların Yüzde 34’ünü aldı

KÖPRÜBAŞINDA PLAKAYI BULDULAR  – Devam sayfa 11’de -  

İç kısımda kalan ilçelerde üçüncü partilerin olmayışı gözlemlerden kaçmıyor. Köprübaşı belediyesinde de durum aynı oldu. SP2si kendisinden ayrılan AK Parti ile kafa kafaya bir yarış içinde bulundu ve oyların Yüzde 36’sını aldı bu durum onun başkanlığa oturmasına yetmedi. AK Parti ilçede trabzon2un plakasını buldu.

MAÇKA’DA SÜRPRİZ İKİNCİ PARTİ OLDU  – Devam sayfa 12’de - 

 Maçka her dönem olduğu gibi 2009 yılında CHP istikrarını bozmadı ve CHP’li başkan bir kez daha koltuğa oturur iken ikinci sırada sürpriz bir parti yer aldı. CHP’nin uza kara aldığı oy oranı yanında diğer partilerin az oy alda ikinci Parti ANAP oldu. CHP’nin Yüzde 47’sine karşın ANAP yüzde 30 oranında oy almıştı.

OF’TA BİR AİLE VAR O BELİRLER  – Devam sayfa 13’de - 

Of belediyesinin belirleyici unsuru şüphesiz ki Saral ailesi. Of ilçesinde seçim iki parti arasında gitti geldi. AK Parti oyların yüzde 52’sini alırken SP ise oyların yüzde 34’aldı. Her dönem SP oyunun yüksek olduğu Of’ta gelecek seçimde nasıl bir oy dağılımı olacak merak konusu.

SÜRMENE’DE HERKES NASİBİNİ ALDI – Devam sayfa 14’de -

Sürmene ilçesinde aday gösteren Partilerin çoğunluğu oy aldı. En fazla oyu bu ilçede AK Parti alsa da seçime giren yedi partide ciddi oylar aldı. Başkanlık koltuğunu AK Partili Fikri Usta oturdu. Diğer 6 partinin ilçede oy oranları şöyle oldu. AK Parti yüzde 47, CHP yüzde 18 DSP yüzde 17, SP yüzde 11 MHP yüzde 6 DP yüzde 0,4 BTP yüzde 0,3 olarak sandığa yansıdı.

ŞALPAZARI’NDA İKİ YİĞİT MEYDANE  – Devam sayfa 15’de -

Seçim heyecanının yaşandığı yerlerden bir tanesi ise Şalpazarı oldu. Şalpazarı’nda oyların büyük bölümünü iki parti aldı ve üçüncü parti şans bulamadı. AK Parti ve MHP arasında geçen yarışta zafer MHP’nin olurken sonrasında başkan MHP’den istifa etti. İlçenin oylarını MHP Yüzde 48 AK Parti ise yüzde 47 olarak belirledi.

TONYA’DA BEKLENEN OLMADI – Devam sayfa 16’da -  

Tonya ilçesinde durum biraz karışık oldu. Herkesin favori gördüğü CHP ilçede oy oranlarını düşürerek başkanlığı AK Parti’ye kaptırdı. Tonya’da oyların yüzde 52’sini AK aprti alırken Yüzde 41’nin CHP aldı.

VAKFIKEBİR ONU SEVİYOR  – Devam sayfa 17’de - 

Vakfıkebir ilçesinin sevilen ismi “ben bağımsız adayım” söyleyince seçim bir anda karıştı. Tüm partiler aday çıkardı ve nasılsa kazanamaz söylese de Bağımsız aday hem AK Parti’ye hem de diğer partilere fark atarak başkanlığı aldı. Bağımsız aday oyların yüzde 40’nı aldı ikinci sırada AK Parti oyların yüzde 34’nü aldı. Üçüncü sırada ise MHP oyların yüzde 17’si ile seçimi kapattı.

YOMRA’DA SAĞIROĞLU VAR DİĞERLERİNE KAPALI  – Devam sayfa 18’de -  

Yomra ilçesinde İbrahim Sağıroğlu fırtınası esti. Partisi DP’den aday oldu ve diğer partileri adeta kasırga gibi arkasına aldı ezdi geçti. Oyların tam yarısını alan Sağıroğlu bununla da kalmadı en yakın rakibine 30 puanlık fark attı. Sağıroğlu’nın partisi DP’di ilçede yüzde 50 oy aldı. En yakın rakibi AK Parti ise yüzde 20 aldı MHP ise yüzde 17 oy aldı.

Sağıroğlu gelecek seçimde MHP’den aday olması için baskı varken bunu kabul etmesi halinde Yomra diğer partilere kapalı olacak.

Haber analizi : Şükrü Üçüncü 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel