İhracatta Trabzon oranı!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz Bölgesi'nin 2010 yılı ihracatının yüzde 35'inin Trabzon'da yapıldığını belirtti. Gürdoğan, 2010 yılında Trabzon'dan gerçekleşen ihracatta bir önceki yıla ora

İhracatta Trabzon oranı!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz Bölgesi'nin 2010 yılı ihracatının yüzde 35'inin Trabzon'da yapıldığını belirtti. Gürdoğan, 2010 yılında Trabzon'dan gerçekleşen ihracatta bir önceki yıla oranla yüzde 23 oranında artış sağlandığını söyledi. Gürdoğan, yaşanan bu artışın ülke geneli ihracatta yaşanan artışın üzerinde olmasının Trabzon'un Karadeniz Bölgesi'nin dış ticaret merkezi olma misyonunu bir kez daha pekiştirdiğini ifade etti.

Yaşanan bu yüksek oranlı artışla birlikte Trabzon ihracatının ilk kez 1 milyar Dolar seviyesinin üzerine çıktığını kaydeden Gürdoğan, "2010 yılı ihracatı 1 milyar 009 milyon 669 bin 319 Dolar olarak gerçekleşmiş ve Trabzon bu performansı ile ülkemizde 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 14 il arasında yer almıştır. Ayrıca Trabzon; 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi ihracatında en çok ihracat gerçekleştiren il sıralaması ile birinci sırada yer aldığı gibi 191 adet aktif ihracatçı sayısı ile de Bölge içinde birinci sırada yer almakta ve bu performansı ile Karadeniz Bölgesi ihracatının yüzde 35'i Trabzon ilimiz tarafından gerçekleştirilmektedir." dedi.

Trabzon'un ihracatının belli sektörlerle de ön planda yer aldığına değinen Gürdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bugün ülkemizden gerçekleşen yaş meyve sebze ihracatının yüzde 20'si, Rusya Federasyonu'na yapılan yaş meyve sebze ihracatının yüzde 52'si, Türkiye geneli fındık ihracatının yüzde 36'sı Trabzon ilimizden gerçekleştirilmektedir. Her ne kadar Trabzon ilimiz ihracatı tarımsal ürün ağırlıklı olsa dahi son yıllarda sanayi ürünleri ihracatında da artış ve yükseliş trendi sürmektedir. Yükseliş trendinde olan sektörlerden özellikle otomotiv endüstrisinden 2010 yılında yüzde 114 oranında bir artış ile 21 milyon Dolar tutarında ihracat gerçekleştirilmiştir."

Trabzon'dan ihracat yapılan ülke sayısında da her geçen yıl arttığını belirten Gürdoğan, 2010 yılında Trabzon'dan 100 ülkeye ihracat yapıldığı bilgisini verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler