Hopa'da 22 kişi için karar verildi

Artvin''in Hopa İlçesi'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki yıl düzenlediği miting öncesi ve sonrasında meydana gelen ve emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun yaşamını yitirdiği olayları protesto için, Rize’nin Pazar İlçesi’nde basın açıklaması yaptık

Hopa'da 22 kişi için karar verildi

Artvin''in Hopa İlçesi'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki yıl düzenlediği miting öncesi ve sonrasında meydana gelen ve emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun yaşamını yitirdiği olayları protesto için, Rize’nin Pazar İlçesi’nde basın açıklaması yaptıkları için haklarında dava açılan 22 kişi, beraat etti.

Hopa'da 31 Mayıs 2011 tarihinde çıkan olayları protesto etmek amacıyla aynı gün Pazar İlçe Meydanı’nda toplanan, aralarında Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Rize İl Başkanı Ahmet Haşim Parlak, aynı partinin il yöneticilerinden Metin Posta ile Çay Üreticileri Sendikası Başkanı Recep Memişoğlu’nun da bulunduğu 22 kişi hakkında Pazar Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Savcılık, soruşturma sonunda bu kişiler hakkında, '2 bin 911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet' suçlamasıyla dava açılmasını istedi. İlgili mahkeme kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Ancak savcılığın karara yaptığı itiraz kabul edildi ve 22 kişi hakkında Pazar Asliye Ceza Mahkemesi'nde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

PANKARTLAR SUÇ DELİLİ SAYILDI

AK Parti’nin Hopa mitinginde meydana gelen olayları protesto etmek amacıyla 22 şüphelinin izinsiz gösteri ve toplantıya katıldığı belirtilen iddianamede pankartlar da suç delili sayıldı. İddianamede şu ifadelere yer verildi:

"Şüphelilerin, 'Her yer Hopa, her yer direniş', 'Katil polis katil AKP', 'AKP’nin ileri demokrasisi, gaz bombası, cop, gözaltı', 'Ferman devletin, sokaklar bizimdir', 'İmamın ordusu hesap verecek' ve 'Faşizmi döktüğü kanda boğacağız' yazılı dövizler açtıkları, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri, bazı şüphelilerin sadece basın açıklamasına katıldıklarını, bazılarının ise seyrettiklerini savundukları, ancak beyanlarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu belirlenmiş, soruşturma neticesinde şüphelilerin izin almaksızın kanuna aykırı gösteri yürüyüşü düzenlemek, yönetmek veya bu eylemlere katılmak suçu işledikleri anlaşılmıştır.”

”SUÇ İŞLEDİKLERİNE DAİR YETERLİ DELİL YOK

Pazar Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 6’ıncı duruşmasında savunma yapan sanıkların avukatı Halis Yıldırım, eylemin ölüm nedeniyle duyulan acının barışçıl yollarla ifadesinden daha başka bir anlam taşımadığı belirtti. Sanıkların beratını talep etti. Hakim Şule Tunç, kararında “Sanıklar hakkında toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununun 28/1 maddesine aykırılık suçundan cezalandırmaları için kamu davası açılmış ise de, sanıkların üzerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve yeterli delil elde edilemediğinden atılı suçtan sanıkların ayrı ayrı beratına” görüşüne yer verdi.

“KARAR BU TÜR YARGILAMALARA EMSAL TEŞKİL EDECEKTİR”

Sanıklardan Ahmet Haşim Parlak, adliye önünde yaptığı açıklamada doğasına ve yaşam alanlarına sahip çıkan insanların bir davasının beraatla sonuçlandığını belirterek şunları söyledi:

“Pazar Adliyesi’nde Metin Lokumcu’nun ölümü üzerine tepkilerini gösteren ve doğasına, suyuna sahip çıkmayı söz olarak veren bu insanlar burada hukuk zaferi elde etti. Yaşam alanlarına sahip çıkmanın ne kadar haklı bir dava olduğunu burada kanıtladırlar. Bu kararın Türkiye’deki bu tür yargılamalara emsal karar teşkil edeceğini düşünüyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler