HES Büyük Anadolu yollarında

Hidroelektrik Santralleri (HES) yatırımlarının çevreye verdiği zarara dikkat çekmek için Artvin'de başlatılan Büyük Anadolu Yürüyüşü Trabzon'a ulaştı. On gün önce yaya olarak Artvin'den yola çıkan gurup sabah saatlerinde Trabzon'a geldi. Sahilde bulunan K

HES Büyük Anadolu yollarında

Hidroelektrik Santralleri (HES) yatırımlarının çevreye verdiği zarara dikkat çekmek için Artvin'de başlatılan Büyük Anadolu Yürüyüşü Trabzon'a ulaştı.

On gün önce yaya olarak Artvin'den yola çıkan gurup sabah saatlerinde Trabzon'a geldi. Sahilde bulunan Kanuni anıtı önünde toplanan gurup bir basın açıklaması düzenledi. Murat Sarı'nın okuduğu açıklamada şöyle denildi: "Biz Anadolu insanı Nisan 2011'de köy, kasaba ve şehirlerimizden çıkarak Ankara'ya yürümeye karar verdik. Anadolu'nun diğer noktalarından da başlatılan yürüyüşlerle Mayıs ayı içerisinde Ankara'da toplanacağız. Yürüyüşümüzün amacı doğal varlıklarımızın alınır satılır bir mal haline  getirmeye çalışan zihniyete 'dur' demektir."

2023 yılına kadar kurulması düşünülen 4000 hidroelektrik santralleri tamamlandığında enerji ihtiyacımızın sadece yüzde 5'nin karşılanacağı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Buna rağmen derelerimizin tamamını tünel ve borular hapsedecek HES projelerinde ısrar ediliyor. Oysa sadece tüketimdeki kayıp ve kaçak giderildiği takdirde kazancımızın yüzde 18 olacağı gerçeği göz ardı ediliyor. Artvin'de başlattığımız yürüyüşümüzün 10. gününde Trabzon'dayız. Hiçbir dil, din, ırk ve siyasi ayrımı gözetmeden tüm Anadolu insanlarını ve dünya insanlığını bu yürüyüşe katılmaya davet ediyoruz."

65 yaşındaki Fikriye Ceylan, "Bizim oralara 8 baraj kurulacak. Bu barajlara karşı geliyorum, kabul etmiyorum. Hayvanlarımız ölüyor, köpekleri gözlerimizin önünde öldürüyorlar. Köpekleri öldüren bizi de öldürmez mi? Biz derelerimizin hür ve bağımsız bir biçimde akmalarını istiyoruz" dedi. Aysel Naci de, köyün suyunu vermediklerini belirterek şöyle konuştu: "Çayımız köyümüzün ortasından akmakta. Her iki kenarı da köyümüzü beslemekte. Canlı varlıklarımız insanlarımızı korumak için buraya geldik. Buradan devlet büyüklerinin sesimizi duymasını istiyoruz."

Gurup basın açıklamasının ardından Ankara'ya doğru yola çıktı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler