Hayrat'ta tarih ve kültür ayıbı!

Doğu Karadeniz Bölgesinin bir çok ilçesinde numunelik de olsa birer, ikişer tane bulunan tarihi kemer köprüler koruma altına alınırken, Trabzon’un Hayrat ilçesindeki görüntü, adeta ilçeye ilk kez ayak basanları şok ediyor. Bölgemizdeki tarihi kemer köprül

Hayrat'ta tarih ve kültür ayıbı!

Doğu Karadeniz Bölgesinin bir çok ilçesinde numunelik de olsa birer, ikişer tane bulunan tarihi kemer köprüler koruma altına alınırken, Trabzon’un Hayrat ilçesindeki görüntü, adeta ilçeye ilk kez ayak basanları şok ediyor.

 

Bölgemizdeki tarihi kemer köprüleri onarım ve güçlendirme çalışmaları zaman zaman ve yer yer devam ederken, Hayrat ilçe merkezinde bulunan tarihi kemer köprü nün adeta izlerinin ortadan kaldırılması için,tam üstüne betonarme bir köprü inşa edilmiş olması, ilk kez görenlerin adete kanını donduruyor. Çevre sakinlerince 19.yüzyılda yapıldığı ifade edilen kemer köprünün, kimler tarafından yapıldığının adeta izleri silinmesi için, böyle bir uygulamaya gidildiği de iddia ediliyor.

 

En az 120 yıllık olduğu sanılan kemer köprü üzerine betonarme köprü yapılması, tarihi bir katliam olarak yorumlanıyor. Tarihi köprünün üzerinden değil de 10 yada 20 metre güneş yada kuzey tarafına yapılabilecek olan kemer köprünün tam üzerine gelip yapılması ve yıllardır bu konuya hiç kimsenin eğilmemesi de, söz konusu durumun bir başka dikkat çeken yönü olarak nitelendirildi. Bu köprü hakkında ilçede detaylı bilgi alınamazken, vatandaşlar, Trabzon Valiliğini ve Trabzon kültür ve Turizm Müdürlüğü'nü göreve davet ediyor.

 

Bilindiği gibi bu tür köprü yapımlarında kemer, ters bir asma köprü olarak düşünülerek yapılırdı. Asma köprü gibi kemer de, uç noktalara kirişten daha çok kuvvet iletir; ama bu durumda uçları çekmeye değil, itmeye çalışır. İtme kuvveti, zemini, köprünün bir parçası haline getirirdi. Genel de inşasında kara taş ve harç kullanılan yapıda, bu tekniklerle malzemeden tasarruf sağlanırdı. Zamanın ustaları tarafından bunun için, güvenilir temeller gerekmekteydi. Bu tür yapımda, esneklik önemli bir sorun oluşturmaz. Köprü, oldukça geniş bir kemer ya da bir kiriş biçiminde inşa edilerek, burkulmaya ve derenin suyu çoğaldığı yada akış şiddeti fazla olduğu zaman suya karşı dayanıklı olması sağlanırdı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel