Hamzaoğlu açıklama yaptı

 Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, kadınlarda görülen kanserler içerisinde ilk sırada meme kanserinin olduğunu söyledi. 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı nedeniyle açıklama yapan Hamzaoğlu, yapılan araştırmalar kadınlarda görülen h

Hamzaoğlu açıklama yaptı

 

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, kadınlarda görülen kanserler içerisinde ilk sırada meme kanserinin olduğunu söyledi. 
1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı nedeniyle açıklama yapan Hamzaoğlu, yapılan araştırmalar kadınlarda görülen her dört kanserden birinin meme kanseri olduğunu belirterek, “Bu durum tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aynı şekildedir. Meme kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olmasından dolayı Bakanlığımız Ekim ayını “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” ilan etmiştir.Meme kanseri her yaş gurubunda görülebileceği gibi bilinenin aksine sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülebilir. Cinsiyet önemli bir risk faktörü olmakla birlikte, yaş faktörü de meme kanseri için önemli risk faktörlerindendir. İleri yaşlarda görülme sıklığı (50 yaş sonrası) erken yaşlara göre 4 kat daha fazladır. Bir diğer önemli risk ise hastalığın kalıtsal (ırsiyet geçişli) olmasıdır. Şayet birinci derece akrabalarda (anne, kız kardeş vb.) meme kanseri hikayesinin olması, olmayanlara nazaran meme kanseri olma riskini 2-3 kat artırmaktadır. İyi olan şudur ki: Meme kanserlerinin az bir kısmı kalıtsal özellik taşır (%10). Meme kanseri ne kadar erken yaşta görülürse (40 yaş altı) prognozu (hastalık seyri) o kadar kötüdür. Bunun nedeni erken yaşlarda meme kanseri teşhisinin zor olmasıdır” dedi.
Meme kanserinin genellikle kadınlara özgü bir hastalık düşünüldüğü ancak meme kanserlerinin yüzde 1’inin erkeklerde meydana geldiğini kaydeden Hamzaoğlu, “Diğer risk faktörleri arasında erken yaşta adet görmeyi, geç yaşta menopoza girmeyi, uzun süre östrojen(kadınlık hormonu) kullanımını sayabiliriz. Bunların aksine 30 yaş altında ilk doğumu yapmak ve emzirmek ise meme kanserinden koruyucu bir durumdur. Meme kanseri genellikle kadınlara özgü bir hastalık gibi düşünülür ancak meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 1’i erkeklerde meydana gelir. Erkeklerde meme bölgesinde büyüme veya hassasiyet her zaman kanser belirtisi olmayabilir. Buna daha çok jinekomasti adı verilen bir hastalık neden olur. Ancak, memenizde herhangi bir değişiklik veya kitle fark etmeniz halinde doktorunuza hemen başvurmanız gerekmektedir.Belirtiler kadın ve erkeklerde hemen hemen aynıdır. Genellikle ilk bulgu meme dokusunda nohut büyüklüğünde kitlenin ele gelmesidir. En önemli özelliği ise hastaların birçoğunda ağrı görülmemesidir. Ağrı ilerleyen dönemde ortaya çıkar. Bu yüzden de düzenli meme kontrolü yapmayan kişilerde teşhiste geç kalınmaktadır. Kitlenin diğer özellikleri ise sert, düzensiz yüzeyli ve genelde de sınırları net olarak belli olmayan, kısıtlı haraketli yapıda olmasıdır. Şu da bir gerçektir ki “Meme Kanserli Vakaların neredeyse yüzde 90’ından fazlası” kitlelerini kendileri bulup hekime başvurmuşlardır. Yani geç kalmış vakalardır. Daha ileri dönemlerde meme başından kanlı akıntı, meme derisinde çekilme ve kalınlaşma (portakal kabuğu görüntüsü) olabilir” şeklinde konuştu.
Meme kanseri erken teşhisinde kullanılan en etkin yöntemin ‘Mamografi’ olduğunu söyleyen Hamzaoğlu, “Günümüz itibariyle meme kanseri erken teşhisinde kullanılan en etkin yöntem “Mamografi”dir. Yani memenin röntgen filmlerinin çekilmesidir. Bu nedenle kişilere her bir meme için 2 adet film çekilir. Mamografinin teşhiste güvenilirliği yüzde 90’lar civarındadır. Etkisiz kalabileceği durumları ise kişinin meme yapısı ve teknik hatalar olarak sayabiliriz. Mamografi çekimi için önerilen yaş 40 yaştır. Genç yaşlarda rutin bir uygulama olarak mamografi çekimi önerilmez. 40-50 yaşları arasında 2-3 yıl aralar ile 50-69 yaşlar arasında 1-2 yıl aralar ile mamografi çekimi yapılabilir. Bununla birlikte sizin için en doğru uygulamayı hekiminiz belirleyecektir. Meme kanseri teşhisinde kullanılan diğer yöntemler ise her kadının 20-40 yaşları arasında 2-3 yıl aralar ile 40 yaşından sonra ise her yıl olacak şekilde 69 yaşına kadar hekim tarafından Meme muayenelerinin yapılması ve 20 yaşından itibaren her ay kendi kendilerine meme muayenesi yapmasıdır. Günümüz Tıp dünyasında hiçbir yöntem, tedavi yok ki Meme Kanseri olmayı engelleyebilsin. Fakat elimizde 'Erken Teşhis' gibi bir silahımız var. Erken teşhis ile hastalığı büyük oranda önceden tespit edip (şikayetler ortaya çıkmadan önce) tedavi edebiliriz. İlimiz Fatih Devlet Hastanesi binasında bulunan, Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı KETEM’de (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) ücretsiz olarak 40-69 yaş arası kadınlarda Meme Kanseri Taraması yapılmaktadır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel