Hamsiyi ne kaçırdı?

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, deniz suyu sıcaklığının yüksekliği nedeniyle bu yıl hamsinin göçünü çok erken tamamladığını söyledi.Karadeniz'de havaların sıcak geçtiği dönemde hamsinin Rusya ve Gürcistan'a kaçarak balıkçını

Hamsiyi ne kaçırdı?

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, deniz suyu sıcaklığının yüksekliği nedeniyle bu yıl hamsinin göçünü çok erken tamamladığını söyledi.

Karadeniz'de havaların sıcak geçtiği dönemde hamsinin Rusya ve Gürcistan'a kaçarak balıkçının yüzünü güldürmediğini aktaran Malkoç, şu an balıkçıların denizlerde palamut, istavrit ve çinakop ağırlıklı avlandığını belirtti.

Hamsinin göçü ile Karadenizli balıkçıların da Gürcistan'a geçtiğini ifade eden Malkoç, şu an Abhazya'da bol hamsi avlandığını kaydetti.

Deniz suyunun yeni soğuduğunu anlatan Malkoç, "Türkiye kurak bir yaz geçirdi. Bu sene barajlarda su çok azaldı. İçme suyu sıkıntısı yaşandı. Barajlardan ırmaklardan denize su gelmedi. Deniz suyu bu nedenle çok sıcaktı. Suyu sıcaklığı 13 dereceye kadar ulaştı. Şu an 11 derecelere düştü. Hamsinin olması için deniz suyu sıcaklığının 9 derecelere kadar düşmesi lazım. Şu an Karadeniz'de palamut var. Deniz suyu sıcaklığı normalinden fazla. Yeni yeni soğumaya başladı. Bu soğumanın 2 ay önce olması gerekiyordu. Bu yıl balık mevsimi 2 ay geri döndü. Hamsi Gürcistan'a gitti" diye konuştu.

- "Hamsi göçünü çok erken tamamladı"

Türkiye'de bu yıl hamsinin az olduğunu buna karşın Karadeniz'de çinakopun bol olduğunu söyleyen Malkoç, mevsimsel yaşanan hava değişikliğinden balıkların olumsuz etkilendiğini şu an denizde palamut olmasının da normal olmadığını vurguladı.

Malkoç, "Oturduğu yerden herkes balıkçıları suçluyor. Barajlarda su kalmadı. Barajlar kuruyunca barajlardan, ırmaklardan denize su gelmedi, denizler de ısındı. Barajlardan soğuk su gelirse denize balığın göç hızı yavaşlar. Hamsi geldi ve çok erken gitti. Hamsi göçünü çok erken tamamladı" diye konuştu.   

Karadeniz'de balıkçıların büyük çoğunluğunun sanayi tipi balık olan çaça avladığını, yine istavrit, palamut ve çinakop tutulduğunu belirten Malkoç, palamudun tanesinin 7 - 8 ira, hamsinin kilosunun 10 lira, Çinakopun 20 - 35 lira, mezgit 10 lira, istavritin ise 7 - 10 lira olduğunu belirtti.            

Son günlerde hava şartları nedeniyle balıkçıların hayatını kaybettiğini de anımsatan Malkoç, balıkçıları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel