Hamsinin kulağına kar suyu kaçmıyor

Giresun’un Görele ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Fuat Tavacı, hamsinin en lezzetli olduğu zaman için söylenen “Kar yağdı hamsinin kulağına kar suyu kaçtı” sözünün artık tarihe karıştığını söyledi. Tavacı, geçtiğimiz hafta bölgede kar yağışının etk

Hamsinin kulağına kar suyu kaçmıyor

Giresun’un Görele ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Fuat Tavacı, hamsinin en lezzetli olduğu zaman için söylenen “Kar yağdı hamsinin kulağına kar suyu kaçtı” sözünün artık tarihe karıştığını söyledi. Tavacı, geçtiğimiz hafta bölgede kar yağışının etkili olmasına rağmen Görele’den hafta sonu denize açılan balıkçıların denizden eli boş döndüğünü kaydetti.

Karadeniz'in Türk karasularında hamsi avının artık çok az miktarda yapıldığını, hamsi sürülerinin Rusya ve Gürcistan karasularında bulunduğunu ifade eden Tavacı “Bazı Türk balıkçılar hamsi sürülerinin peşinden giderek, buralarda hamsi avlıyor. Karadeniz'de tezgahlarda yer alan hamsilerin büyük kısmı Rusya ve Gürcistan'dan gelen hamsilerden oluşuyor” diye konuştu.

Hamsinin en lezzetli olduğu zaman için söylenen “kar yağdı hamsinin kulağına kar suyu kaçtı” sözünün tarihe karıştığını belirten Tavacı, artık kar yağdığında hamsinin çıkmadığını belirtiyor. ,

Özellikle Karadeniz insanının hamsiyi yemek için karın yağmasını beklediğini ancak hamsinin bu kez de Türk karasularını terk ettiğini ifade eden Tavacı “Birkaç sene öncesine kadar bu aylarda denizden bol bol çıkan ve kilosu 2-3 lira arasında olan hamsiyi, şimdilerde bir alan bir de almayan pişman. Karadeniz’den kaçan hamsinin geri gelmesi biraz zor. Şu anda tezgahlarda şoklu hamsi satılıyor. Ama ara ara denizden çıkan hamsi de oluyor, fakat onun da kilosu yaklaşık 7 ile 10 lira arasında değişiyor. Fakir fukara için hamsi bu saatten sonra lüks balık sınıfına giriyor" şeklinde konuştu.

“Kar yağınca kulağına kar suyu kaçacak, balık yağlanacak, lezzetlenecek o zaman alıp yiyeceğiz” sözünün eskiden balığın bol olduğu zamanlar için geçerli olduğunu, Kasım ve Aralık aylarında bol çıkan hamsinin kilosunun 1,5 liraya kadar düştüğünü ve eksiden Görele sahiline vuran hamsileri sepetlerle topladıklarını vurgulayan Tavacı, “O dönemde hamsiyi alıp yiyenler şanslı. Kar yağsın da öyle alalım diyenler, şimdi çok pişman çünkü alacak hamsi bulamıyorlar. Yaklaşık 3-4 senedir bu azalma gözle görülür şekilde olmaya başladı, bu sebeple Görele’de hamsiyi bulduğun zaman alıp yiyeceksin. Aksi taktirde kar yağdığı zaman hamsi kaçar gider bu bölgeden. Bu saatten sonra hamsinin boyuna, fiyatına bakmadan denizden çıktığı zaman yenmesi taraftarıyım” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel