Hamside "ikinci bahar" yaşanıyor

Av sezonunun başlangıcında kilogramı 1,5 liraya kadar düşen, denizleri terk etmesiyle fiyatı 20 liraya çıkan hamsi, Karadeniz'e geri dönerek kilogramı 4 liradan satılmaya başlandı.Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, AA muhabirine

Hamside "ikinci bahar" yaşanıyor

Av sezonunun başlangıcında kilogramı 1,5 liraya kadar düşen, denizleri terk etmesiyle fiyatı 20 liraya çıkan hamsi, Karadeniz'e geri dönerek kilogramı 4 liradan satılmaya başlandı.

Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezona iyi başlayan hamsinin bir dönem Karadeniz'i terk etmesiyle avlanmada düşüşe neden olduğunu ancak son günlerde geri dönen hamsinin herkesi mutlu ettiğini söyledi.

Sezonun başında hamsi fiyatlarının 1,5 liraya kadar düştüğünü belirten Kıyak, şöyle devam etti:

"Hamsi bu senenin genelinde çok bol oldu. Sezonun başlangıcında yaklaşık üç ay denizlerde bol hamsi avlandı. Bu dönemde düşen hamsi fiyatları herkesi mutlu etti. Sonrasında denizlerimizi terk eden hamsi, avcılığı azalınca 20 liraya kadar yükseldi. Son günlerde hamsi tekrar denizlerimize döndü. Bol avlanan hamsi nedeniyle fiyatlar tekrar düşmeye başladı. Denizlerimizden bol hamsi çıkması tutanı da satanı da alanı da çok mutlu ediyor, hamside ikinci baharı yaşıyoruz. Hamsinin devamının geleceğini düşünüyoruz."

- "Medyada çıkan haberler ilgiyi artırıyor"

Balık satıcısı Yaşar Köse ise görsel ve yazılı medyada görülen hamsi haberlerinin ardından satışların arttığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İnsanlar hamsiyi tekrar görünce 'son defa yiyelim belki yarın olmaz' diye düşünerek daha fazla ilgi gösteriyor. Hamsiyi biz gönderdik, ülkeyi terk etti, 'daha gelmez' dedik ama hamsi yüzümüzü güldürmeye devam etti. İnşallah bizi hiç terk etmez. Tezgahlarda çuprayı, somonu herkes tanımıyor ama küçük çocuklar bile hamsiyi gördüklerinde tanıyorlar. Hamsi insanları maddi anlamda yormuyor. Hamsinin kilosu genelde 3-5 lira arasında ve bir kilo hamsiyle on kişiyi doyurabilirsiniz. Oysa 1 kilo levreğe 13 lira vererek on kişiyi doyuramazsın."

- "Hamsi herkesin umudu"

Hamsinin bol çıkması durumunda fiyatının daha da düşebileceğine dikkati çeken Köse, şunları kaydetti:

"Bugün 4 lira olan hamsi fiyatı birkaç gün içinde 3, hatta 2 liraya kadar düşebilir. Üç ay önceki fiyatları tekrar görebilir. Son günlerde hamsinin bol çıkması, daha da artabileceğine işaret ediyor. Kaptanlarımızdan aldığımız duyumlar hamsinin artabileceği yönünde. Hamsi yokken diğer balıkların fiyatları tabi ki yukarı çıkmıştı ancak hamsi çok çıkınca diğer balıkların fiyatları da otomatik olarak düşmeye başladı. Bol çıkınca insanlar daha çok balık yeme imkanına kavuşuyor. Hamsi bizlerin, yiyenlerin, tutanların, komisyoncuların, kayıkçıların, herkesin umudu."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler