"Hamsi gidiyor, bol miktarda tüketin"

Denizlerde av yasağının sona ermesinin ardından bol miktarda avlanarak sofraları şenlendiren ve bolca tüketilen hamsi kıyılarımızdan göç etmeye başladı.Sezonun başından bu yana denize açılan gırgır tekneleriyle tonlarca avlanan Karadeniz'in incisi hamsi k

"Hamsi gidiyor, bol miktarda tüketin"

Denizlerde av yasağının sona ermesinin ardından bol miktarda avlanarak sofraları şenlendiren ve bolca tüketilen hamsi kıyılarımızdan göç etmeye başladı.

Sezonun başından bu yana denize açılan gırgır tekneleriyle tonlarca avlanan Karadeniz'in incisi hamsi kıyılarımızda son zamanlarını geçiriyor. Sezonun bitmesiyle Karadeniz hamsisinin yerine diğer ülkelerin karasularında avlanacak hamsiler satışa sunulacak, bu nedenle tadı bir hayli güzel olan Karadeniz hamsisinin sezon bitimine kadar bolca tüketilmesi balıkçılar tarafından öneriliyor.

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012-2013 sezonunda hamsinin beklenildiği gibi bol miktarda avlanıldığını söyledi.

Hava şartlarının da iyi gitmesiyle bol miktarda avlanan hamsinin hem tezgahları hem de sofraları şenlendirdiğini ifade eden Arslan, "Vatandaşlarımız bol bol ucuz hamsi yedi. Gelinen noktada 3 ay itibariyle bol bol hamsi yedik diyebiliriz. Hamsiyi sadece biz tüketmedik denizdeki balıkların büyük bir çoğunluğu da hamsiyi tüketti" dedi.

Hamsinin bol miktarda avlanmasının artık mümkün olamayacağını belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Geçirdiğimiz üç ayda tekneler bir gecede 300 ton hamsi avlayabiliyorlardı. Bu artık mümkün gibi görünmüyor. Hamsi kıyılarımızı terk etmeye başladı, şu anda hamsiyi bolca tüketin çünkü avcılığın Aralık sonu itibariyle sona ereceğini tahmin ediyoruz. Aralık'tan sonra da hamsi tamamen kıyılarımızı terk eder ve tezgahlarda Gürcistan'dan avlanan hamsiler satışa sunulur. Ocak'ta hamsi tamamen kaybolur diye tahmin ediyoruz. Birkaç gündür hamsi 10 liraya kadar yükseldi. Belki daha da yükselebilir 15 liraya kadar da çıkarsa kimse şaşırmasın"

- Hamsi bitince istavrit ve mezgit avlanacak

Hamsi sezonu bittiğinde balıkçıların istavrit avına yöneleceğini dile getiren Arslan, "Gırgır tekneleri denize açılarak istavrit arayacaklar. İstavrit avı gece ve gündüz fark etmiyor. Geçen yıllara oranla istavrit yok ama bundan sonrası ne olur bilemiyoruz. İstavritin yanında küçük tekneler de mezgit avına yönelecek. Vatandaşlar hamsiden sonra bu iki türü tüketebilecek" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel