Hamsi fiyatı tavan yaptı

Karadeniz'de avlanan hamsi miktarı düşünce kilogram fiyatı da artarak 10 lira seviyesine ulaştı.Gülyalı Balıkçı Kooperatifleri Başkanı İnan Sağlam, yaptığı açıklamada, "Erken başlayan hamsi avı erken bitince kilosu da günden güne artıyor" dedi.Sağlam, Kar

Hamsi fiyatı tavan yaptı

Karadeniz'de avlanan hamsi miktarı düşünce kilogram fiyatı da artarak 10 lira seviyesine ulaştı.

Gülyalı Balıkçı Kooperatifleri Başkanı İnan Sağlam, yaptığı açıklamada, "Erken başlayan hamsi avı erken bitince kilosu da günden güne artıyor" dedi.

Sağlam, Karadenizlinin rüyasında görse bile "hayra" yorduğu, adına şiirler, hikayeler, türküler, fıkralar yazdığı, ekmeğine katık edip pilavından, tatlısına kadar sofrasında yer verdiği hamsinin, Karadeniz sularını terk etmeye başladığını belirtti.

Yaklaşık 2 ay bol ve bereketli geçen hamsi sezonunun artık geride kaldığına işaret eden Sağlam, "Geçtiğimiz aylarda kasası 20-25 lira, kilosu ise ortalama 2,5 lira olan hamsinin kasası bugünlerde 85 lira, kilosu ise 10-12 liraya çıktı. Hamsi fiyatı böylelikle sezonun en yüksek fiyatına ulaştı" dedi.

Gelecek günlerde yerli hamsinin fiyatının 15 lira seviyelerine ulaşacağını tahmin ettiklerini anlatan Sağlam, şu ifadelere yer verdi:

"Hamsi sezonu geçmiş yıllarda en az 5-6 ay sürüyordu, 2-3 aya düştü. Önümüzdeki senelerde daha da düşebilir. Ocak ayının başından beri balıkçılarımız hamsi avı yapamıyor. Denize açılan balıkçılarımız az miktarda hamsiyle dönüyor. Hamsi Karadeniz'i terk etmeye başladı. Hopa'ya kadar giden hamsinin buradan Rusya'ya geçeceğini tahmin ediyoruz. Az miktarda avlanan yerli hamsinin fiyatı tezgahlarda 10 liraya kadar yükseldi."

- "Hamsi hızla uzaklaşıyor"

Sağlam, Karadeniz'in bu sezon hamsiyi erken uğurladığına da dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Karadeniz'den hamsi hızla uzaklaşıyor. Bunun nedeni av takımı ve teknelerdeki avcılık donanımlarının çok güçlü olmasıdır. Bunların önünden hamsi sürüleri kaçıyor. Yine de şükür ki balık son iki aydır bol çıktı ve herkes bundan istifade etti. Bizim için artık hamsi avı bitti diyebiliriz. Hamsi geri döner ve yeniden bollaşırsa sürpriz olur ama şu bir gerçek, Karadeniz hamsiyi bu sezon erken uğurluyor. Bunda hava şartları ve avlanma oranları oldukça etkili."

- "Fiyatı düşük hamsi dondurulmuş ya da yerli değildir"

Öte yandan kentte balıkçılık yapan İsmail Kurt ise yerli hamsinin 10 lira seviyelerinde olduğuna dikkat çekerek, "Bunun dışında fiyatı 4-5 lira olan hamsi yerli değildir. Ayrıca fiyatı düşük hamsi dondurulmuş ve bayat hamsidir. Vatandaşlarımız ucuz hamsiye aldanmasın. Önümüzdeki günlerde tezgahtaki hamsilerin fiyatı birden düşebilir. Bu hamsiler taze olmayan ve Rusya'dan gelen hamsilerdir. Tüketici bu duruma dikkat etmelidir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler