Hamsi balıkçının yüzünü güldürdü

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, her sezon genellikle Ekim ayı ortalarında görülen hamsinin bu sezon Eylül ayında avlanmasının balıkçıyı fiyat anlamında memnun ettiğini belirterek, bu yıl sezondan umutlu olduk

Hamsi balıkçının yüzünü güldürdü

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, her sezon genellikle Ekim ayı ortalarında görülen hamsinin bu sezon Eylül ayında avlanmasının balıkçıyı fiyat anlamında memnun ettiğini belirterek, bu yıl sezondan umutlu olduklarını söyledi.

Geçen yıllarda hamsinin kasasının 5-10 liraya kadar düştüğünü, bu durumun balıkçının zararına olduğunu kaydeden Mutlu, şöyle konuştu: “2013-2014 av sezonunun ilginç tarafı her yıl 20 Ekim de başlayan hamsi sezonunun bu sezon Eylül ayında olmasıydı. Karadeniz’de hamsi, Eylül ayının ilk günlerinde görülmeye başlandı. Geçen sene hocalarımızla görüşmemizde bu sezon hamside zaman zaman bol potansiyel görüleceğini, değişik yerlerde hamsi popülasyonunun olacağını söylemişlerdi. Bu da tahmin ediyorum onun belirtileridir." Balıkçılar için bunun güzel bir haber olduğunu anlatan Mutlu, şunları söyledi: "Diğer sevindirici tarafı zaman zaman az olması ve fiyat anlamında yüksek olmasıydı. Dolayısıyla bu durum en azından tutana da bir şeyler kazandırıyor. Geçen yıllarda hamsinin kasası 5-10 liraya kadar düştüğü dönemler oldu. Bu durum üreticinin zararınaydı. Aslında ucuz olsun, bol olsun vatandaş yesin durumuna karşı değiliz. En azından maliyetleri kurtaracak şekilde olması bizim için iyi olan tarafı.”

HAMSİ GEÇEN SENE GÖÇ YAPAMADI

Geçen sene deniz suyu sıcaklığı 15 derecenin altına düşmediği için hamsinin göç yapmadığını kaydeden Başkan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hocalarımız bize, hamsinin geçen sene Ukrayna kıyılarında karaya vuracak kadar bol olduğunu, bunun sebebinin küresel ısınma olduğunu belirterek dolayısıyla deniz suyu sıcaklığı 15 derecenin altına sıcaklık düşmediği için göç yapmadığını ve bizim sularımıza gelmediğini söyledi. Gelen hamsiler ince boyutlu hamsilerdi. Onun için hamsinin tatmin edici, ekonomiye katkı sağlayacak bir yönü olmadı. Hocalarımız bu konuda çalışıyor.

Sonuçta balıkçı için çalışıyor. Hamsinin yok olma sebebine gelince tabi ki aşırı avcılık

20131013aw000019_01.jpg

vardır. Zaman zaman oluyordur, doğrudur. Ancak şunu kabullenmemiz lazım. Karadeniz bir çanak vaziyetinde. Tuna’dan tutun Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler bütün pisliğini buraya akıtıyor. Buna biz de dahiliz. Trabzon’da milyon dolarlar harcanmasına rağmen hâla kanalizasyonlar denize akıyor. Nüfusta büyük bir patlama var. Akarlardan giden deterjanlardan tutun bir sürü evsel atık denize akıyor. Küresel ısınma zaten büyük etken. Karadeniz’e kıyı diğer ülkeleri de buna dahil edersek olayın vahameti daha da ürkütücü boyutta olduğunu görüyoruz”

PALAMUT ZAMAN ZAMAN AV VERDİ

Bu sezon palamutun zaman zaman kaybolduğunu zaman zaman bol av verdiğini kaydeden Mutlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Palamuta gelince sezona palamutla başlıyoruz ancak görünen ibareler küçük gibi. Denizde 2-3 çeşit palamut var. Havalar biraz soğuk gitti, soğukla beraber zaman zaman kayboldu, zaman zaman av verdi. 10-15 tekneden ancak 1-3 tekne avlanabiliyor.

Bu da aslında balıkçıyı kurtaracak durum değil. Teknelerin hepsi balık avlaması lazım. Dolayısıyla piyasalarda yüksek fiyat oldu. Bir haftadır havaların açmasıyla birlikte orta boy palamut 2 TL büyük boy palamut 4-5 TL, çiftinin 10 liraya kadar düştüğü görülüyor. Dolayısıyla bayram öncesi balıkçı bir harçlık aldı. İnşallah böyle devam eder. Havaların soğumasıyla birlikte hamsi istenilen düzeyde avlanırsa hem vatandaş için hem de balıkçı için iyi olacağını düşünüyorum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel