Hacıosmanoğlu, Kılıçdaroğlu yargılayacak!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şüpheli sıfatı ile ifadeye çağrılmasına neden olan şikâyetin sahibinin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan olduğu ortaya çıktı. Söz konusu soruşturmanın ‘hakaret’ iddiasıyla başlatıldığı öğrenildi. Bu ar

Hacıosmanoğlu, Kılıçdaroğlu yargılayacak!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şüpheli sıfatı ile ifadeye çağrılmasına neden olan şikâyetin sahibinin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan olduğu ortaya çıktı. Söz konusu soruşturmanın ‘hakaret’ iddiasıyla başlatıldığı öğrenildi. Bu arada CHP, Savcı Mehmet Demir’i HSYK’ya şikâyet etti. Şikayetin nedeni ise başta Trabzon olmak üzere bir çok ildeki miting konuşmaları olduğu ifade edildi. 
 
CHP liderini ifadeye çağırma skandalına Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın adı karıştı. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu’nun ifadeye çağrılmasına ilişkin soruşturma, Bilal Erdoğan’ın şikâyeti üzerine başlatıldı. Erdoğan’ın, Kılıçdaroğlu’nun 18 Ocak 2014’te Amasya’da yaptığı konuşma nedeniyle 24 Ocak 2014’te avukatı aracılığıyla şikâyette bulunduğu öğrenildi. Söz konusu konuşmada Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’a yönelik olarak, “Zaten çete başı sensin kardeşim. Sen ne söylediysen oğlun onu yapmış. Senin oğlunun ne ayrıcalığı var? Senin oğlunun ayrıcalığı, rüşvetleri toplama merkezinin başkanı olması.” ifadelerini kullanmıştı.
 
    Bu arada CHP, söz konusu savcıyı HSYK’ya şikâyet etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan imzasıyla yapılan başvuruda, Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/11696 soruşturma numaralı soruşturmasında görevli Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir tarafından yürütülmekte olan bir soruşturma ile ilgili olarak şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldığı hatırlatıldı. Başvuruda, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı ve İstanbul milletvekilidir. Gönderilen çağrı kâğıdı, Anayasa’nın 83. maddesine açıkça aykırıdır. Anayasa’nın bu maddesi hakkında suç isnadı bulunan parlamento mensupları hakkında işletilecek usulü belirlemiştir. Suçun varlığına ilişkin kanaati bulunan savcılık makamının durumu TBMM Başkanlığı’na bildirmesi gerekmektedir.” denildi. CHP lideri hakkında soruşturma yürütülmesi ve buna ilişkin ifadeye çağrısının Anayasa’ya ve Adalet Bakanlığı iç genelgelerine aykırı olduğu belirtildi.
 
    CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Savcı Mehmet Demir’in anayasa suçu işlediğini söyledi. TBMM’de Parlamento Muhabirleri Derneği’nin resepsiyonuna katılan Hamzaçebi, burada gazetecilerin sorularını cevapladı. Hamzaçebi, “Dosyanın şikâyetçisinin kimliği ortaya çıktığında bu işlemin sehven olmanın çok ötesinde bilinerek yapılan bir işlem olduğu kanaati bende oluşmuştur. Kılıçdaroğlu herkes gibi, her milletvekili gibi yasama dokunulmazlığına sahip bir kişidir. Yasama dokunulmazlığına sahip olan bir kişi hakkında cumhuriyet savcılarının doğrudan onları ifade vermeye davet etmesi mümkün değildir. Bunu bütün savcılar bilir. Şikâyetçinin kimliği ile Kılıçdaroğlu’nu yan yana getirince bunun sehven yapılmadığını düşünüyorum. Anılan savcı suç işlemiştir. Tarafsız yargı bu suçu işleyenler hakkında gereğini yapacaktır.” dedi.
 
Savcı Demir, 17 Aralık soruşturmasına karşı, direnmeye çağırmıştı
 
Kemal Kılıçdaroğlu’nun şüpheli sıfatı ile ifadeye çağrıldığına yönelik haberlerin basında yer alması ile yazılı bir açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kılıçdaroğlu’nun ‘sehven’ ifadeye çağrıldığını duyurmuş ancak şikâyetçinin kim olduğu konusunda bilgi vermemişti. Başsavcılık soruşturma dosyasını, Kılıçdaroğlu’nu ifadeye çağıran Savcı Mehmet Demir’den alarak Başsavcı Vekili Ali Cengiz Hacıosmanoğlu’na vermişti. Mehmet Demir, daha önce havuz medyasına verdiği mülakatlarla tanınıyor. Aktif olarak görevde olmasına rağmen mevcut soruşturmalar hakkında yorum yapmaktan çekinmeyen Demir, söz konusu mülakatlarda, 17 Aralık operasyonunu hükümete karşı bir darbe girişimi olarak değerlendiriyordu. Yargının tarafsızlığı ilkesini yok sayan Demir, bununla da yetinmemiş, hakim ve savcılara da ‘darbeye karşı direnin’ çağrısı yapmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler