Gürdoğan iktidarı göreve çağırdı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanunu süresinin uzatılması için iktidarı ve muhalefeti göreve çağırdı.Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gürdoğan, 1 Eki

Gürdoğan iktidarı göreve çağırdı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanunu süresinin uzatılması için iktidarı ve muhalefeti göreve çağırdı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gürdoğan, 1 Ekim 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5084 sayılı kanundan Trabzon’da 2 bin 47 işyeri ve bu işyerlerinde çalışan 40 bin 23 işçinin yararlandığını hatırlattı. Gürdoğan “Doğu Karadeniz Bölgemizde yeterli özel sektör yatırımları alınamadığı için yıllarca işsizlikle mücadele etmiş ve bu nedenle Bölge illerinin tamamı göç vermekle yüzleşmek zorunda kalmıştır.

Ne var ki, bu durumu önleyen bir tedbir olarak, 5084 sayılı kanunla 2012 yılına kadar il bazında yatırım, üretim ve istihdam konusunda artışlar yakalanmıştır. Ancak, 5084 sayılı kanunun süresinin bitmesi ile ekonomik daralmanın yaşandığı günümüzde ülkemizde 49 ilde 2007-2009 yılları arasında gerçekleştirilen ve halen üretim alanında bulunan yatırımlar, bu yılsonundan itibaren başta istihdamı artırma amaçlı işveren prim desteğiyle vergi ve enerji desteklerinden mahrum kalacaktır.

 Bu nedenle, KOBİ’lere büyük katkı sağlayan ve 2012 yılı sonu itibariyle uygulama süresi sona erecek 5084 sayılı Yatırımları ve İstihdamın Teşviki Kanunu’nun uygulama süresinin uzatılması reel sektör tarafından talep edilen en öncelikli talepler arasında yer almaktadır.

Bölge olumsuz şartlarında faaliyet gösteren imalatçı ve ihracatçılarımızın bu olumsuz şartların yol açtığı ilave maliyet arttırıcı unsurların telafisi ve bölgemizde yetersiz olan sanayinin geliştirilmesi, teşviki ve yatırımcı açısından cazip kılınması açısından Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yatırım teşvik kanununun süresinin bitmesi nedeniyle ilimizde yaşanacak olan işten çıkarma ve mağduriyetlerin artacağı aşikârdır. Buna rağmen, ilimizin bugün için en önemli konusu hakkında yapılan tüm girişimlere herhangi bir sonuç alınmamış olması da bizleri yıldırmamalıdır” ifadelerini kullandı.

“Gelinen şu aşamada, iktidarıyla, muhalefetiyle ve Sivil Toplum Kuruluşları olarak birliktelik sergilememiz gerektiğini düşünmekteyiz” diyen Gürdoğan “Ankara nezdinde ilimizin haklarını aramak için sanayicilerimizin arkasında bir güç olarak ilgili Bakanlıklar ve gerekirse Başbakan’la görüşmek için birliktelik ve dayanışma sergilememiz gerekmektedir. Bu birlikteliğin sonucunda, sonuç almak en büyük idealimiz olmalıdır.

Görev sorumluluğumuzu yerine getirmek için kısır çekişmeler yerine iktidarı, muhalefeti ve sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte bu sorun çerçevesinde birleşip tek dilek, tek yürek olmak zorunda olduğumuzu göstermek için Ankara’da yapılacak organizasyonu siyasilerimizin alacağı randevular çerçevesinde gerçekleştirmek için ilimizi temsilen mecliste yer alan Milletvekillerimizi ve Sayın Bakanımızı göreve davet ediyoruz.

Bu vesile ile, yetkililerin bu konuya ivedilikle sahip çıkarak, yeni teşvik yasasında Doğu Karadeniz Bölgemizin 6. bölge kategorisine alınmasını talep etmekteyiz.

Bunun yanında, halen küçük ve orta ölçekli sanayici ve yatırımcılarımızın elinde tek can simidi olarak kalan 5084 sayılı istihdamın ve yatırımların teşviki yasasının uygulama süresi 31/12/2012 tarihi itibariyle sona erecek olması nedeniyle, yasanın uygulama süresinin yeniden en az 2014 yılı sonuna kadar uzatılmasını talep etmekteyiz.

 Bu yapılmadığı takdirde yok olma ile karşı karşıya kalen bölge sanayicilerimiz tamamen tükenme noktasına gelecektir. Bunun için Bölge Milletvekillerimizin ve siyasilerimizin bu konuya sahip çıkarak, 5084 sayılı Kanun süresinin 2014 yılı sonuna kadar uzatılmasının sağlanması konusunda uğraş vermeleri gerekmektedir” açıklamasında bulundu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler