Gürcistan uyarısı fayda etmedi

Gürcistan Mağduru Aileleri Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu, "Vatandaşların kesinlikle ağrı kesici dahi olsa hiçbir ilaçla Gürcistan'a girmemesini istiyoruz" dedi.Kaputoğlu, 53 Gazeteciler Derneği'nde yaptığı açıklamada, Türkiye'de normal reçete ile satıl

Gürcistan uyarısı fayda etmedi

Gürcistan Mağduru Aileleri Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu, "Vatandaşların kesinlikle ağrı kesici dahi olsa hiçbir ilaçla Gürcistan'a girmemesini istiyoruz" dedi.

Kaputoğlu, 53 Gazeteciler Derneği'nde yaptığı açıklamada, Türkiye'de normal reçete ile satılan ilaçların Gürcistan'da içinde bulunan etken madde nedeniyle uyuşturucu madde olarak kabul edilebildiğini, bunun yanında ilaç bulunduran Türk vatandaşlarını mağdur ettiğini belirtti.

Güncistan'da 40 Türk vatandaşının tutuklu olduğunu, son bir hafta içerisinde ise Gürcistan'a ticaret yapmak için veya turist olarak giden 9 Türk vatandaşının yanlarında ilaç bulundurduğu için tutuklandığını ifade eden Kaputoğlu, "Tutuklanan dokuz kişiden ikisi uzlaşma yoluyla 7 kişi ise kefaletle serbest bırakıldı, ülke dışına çıkmaları yasak, uzlaşma arayışları devam ediyor. Vatandaşlarımızı sürekli uyarmaya çalışıyoruz. Vatandaşların kesinlikle ağrı kesici dahi olsa hiçbir ilaçla Gürcistan'a girmemesini istiyoruz. Kanunlar sıkılaştırıldı. Hiç kimsenin mağduriyet yaşamaması için ağrı kesici dahi yanlarında bulundurmamaları gerekiyor" diye konuştu.

İlaçların içindeki etken maddeye göre tutukluluk sürelerinin değiştiğini kaydeden Kaputoğlu, şöyle devam etti:

"Cezalar içindeki etken maddeye göre 1-3 ile 3-7 yıl arasında değişiyor. Vatandaşlar bundan habersiz olduğu için mağdur oluyor. Ağrı kesici, grip ilacı hiçbir şekilde içeri girmemesi gerekiyor. Mağduriyeti başka türlü engelleyemeyiz ama sürekli bu ülkeye seyahat etmek zorunda olan şoförlerimiz de var. Bunların sürekli kullanması gereken kalp, tansiyon hastalıklarına bağlı ilaçları var. Bunu konsolosluklar aracılığı ile gündeme getirdik. Bunun için verilen ilaçların içindeki etken maddenin açık açık doktorlar tarafından yazılması isteniyor. Doktorun verdiği ilacın İngilizce veya Gürcüce'ye tercüme edilmesi gerekiyor. Bu da tek başına yeterli olmadığı için doktorun da doktor olduğuna dair ayrı bir raporu gerekiyor. Bunu her insanın yapabilme imkanı yok. Siyasiler devreye girmediği taktirde yaz sezonunda çok büyük mağduriyetler yaşanacak. Turlar başlıyor ve bu turlar içerisinde ilaç kullanan yaşlı insanlar olacak. Buna duyarlı olunması gerekiyor. Yetkililerin duyarlı olması gerekiyor."

İlaç konusunda vatandaşın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kaputoğlu, "Daha büyük mağduriyetlerin yaşanmasından korkuyoruz. İnsanların sürekli yanında bulundurması  gereken ilaçlar var. Bir çok insan ilaç kullanması gerekiyor. İki ülke arasında ilgili bakanlıkların bu sorunu çözmesi gerekiyor. Bu kadarı artık insanları pes etme noktasına getirdi. Önümüzdeki uzlaşma yolu da kapanırsa vatandaşlarımızın mağduriyetini giderebilme imakanımız kalmayacak. Bu sorun kronikleşmeden çözmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaputoğlu, kefaletle serbest bırakılan 7 kişinin bir kaç gün içerisinde uzlaşma yolu ile davalarının düşeceğini, Türkiye'ye dönmelerini sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel