Güneş enerjisinden elektrik üretti

 Torullu Nihat Bal, güneş enerjisinden ürettiği elektrikle mahallesindeki 10 evi içme suyunda kullanılan elektrik masrafından kurtardı. Bal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harmancık köyünün 10 hanelik Molla Mahallesi'ne içme suyunun, 5 kilometre uzaklı

Güneş enerjisinden elektrik üretti

 

Torullu Nihat Bal, güneş enerjisinden ürettiği elektrikle mahallesindeki 10 evi içme suyunda kullanılan elektrik masrafından kurtardı.
 
Bal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harmancık köyünün 10 hanelik Molla Mahallesi'ne içme suyunun, 5 kilometre uzaklıkta Gelincik Mahallesi'nden sağlandığını belirtti.
 
Yaz aylarında suyun kesildiğini ifade eden Bal, "3 yıl önce Kaymakamlık tarafından mahallemizde içme suyu için kuyu açıldı. Kuyudan mahalleye su, elektrikle çalışan motorla veriliyordu. Bu da bizler için ayrı bir masraf oluyordu" dedi.
 
Bunun üzerine güneş enerjisinden elektrik üretip üretilemeyeceği konusunda araştırma yaptığını anlatan Bal, şunları söyledi:
 
"Edindiğim bilgiler ışığında güneş enerjisinden elektrik üretebileceğim kanısına vardım. Önce Trabzon'dan bir hurdacıdan elektrik panosunu temin ettim. Sistemde kullanmam gereken panel, 2 akü ve bir invertör aldım. Sistemin işçiliğini ve kaynak işlerini atölyemde yaptım. Kurduğum paneller güneş enerjisini 24 volt olarak akülere gönderiyor. Akülerimiz özel, jel aküler, 24 volt enerji ile şarj oluyor. Şarjdan sonra aküler elektriği inventöre veriyor. İnvertör aldığı 24 volt elektriği 220 volta çıkarıyor. İnvertördeki elektriği elektrik şalterline bağlıyorum. Şalteri açtığım zaman 22 metre derinlikteki motora elektriği iletmiş oluyorum. Motorun çalışması ile 35 derece meyilli ve 700 metre uzaklıktaki su deposuna 5 saniyede 5 litre su pompalıyoruz. Depodan benim oturduğum ev de dahil olmak üzere 10 hanenin içme suyu ihtiyacı karşılanıyor."
 
Kurduğu sistem ile hem yaz aylarında mahallenin içme suyunun kesilmediğini hem de içme suyu için kullanılan elektrik masrafından kurtulduklarını dile getiren Bal, panel sayısını 5'e çıkararak daha güçlü elektrik üretip yakın mahalleleri de elektrik masrafından kurtarmayı amaçladığını söyledi.
 
Nihat Bal, birçok yaylada elektrik bulunmadığını da belirterek, bu sistem sayesinde söz konusu yaylaların elektriğe kavuşabileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel