Gümüşhane'de turizm harekatı

Gümüşhane'de kültür varlığı olarak tescilli tarihi konaklar restore edilerek kentin turizmine ivme kazandıracak.Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz,  yaptığı açıklamada, Gümüşhane'de kültür varlığı olarak tescilli 59 konak bulunduğunu belirterek, "Zamana meydan

Gümüşhane'de turizm harekatı

Gümüşhane'de kültür varlığı olarak tescilli tarihi konaklar restore edilerek kentin turizmine ivme kazandıracak.

Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz,  yaptığı açıklamada, Gümüşhane'de kültür varlığı olarak tescilli 59 konak bulunduğunu belirterek, "Zamana meydan okur gibi günümüze dek ayakta kalmayı başarmış, mimari üslubu, çatısı, merdiveni, yapı malzemesi ve balkonuyla kültür mirasımız olan bu konaklarımızı gelecek kuşaklara taşımak, en önemli görevimiz" dedi.

Balyemez, Özdenoğlu, Hasan Fehmi Ataç, Erol Karabiber ve Zeki Kadirbeyoğlu konakları gibi tarihi konakların restore edilerek hizmete açıldığını ve turizme kazandırıldığını ifade eden Yavuz, bu tarihi konakların ilin sosyal hayatına katkı sağlarken, aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldiğini söyledi.

Kurtarılabilir durumdaki diğer tescilli konakları da tespit ederek özel idare imkanlarıyla kamulaştırıp restore ederek özel sektöre kiralamayı düşündüklerini dile getiren Yavuz, "Kadirbeyoğlu Konağı'ndan başlamak üzere Süleymaniye Mahallesi'ndeki binalar için çalışmalarımız sürüyor. Bu konakların, ikamet veya konaklama amaçlı değil, gezilip görülebilir, Gümüşhane'nin tarihini anlatabilir mekanlar olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Bu konaklarımızı tekrar eski hüviyetine kavuşturmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Yavuz, Süleymaniye Mahallesi ile ilgili geçmişte güzel çalışmalar yapıldığını da kaydederek, "Bu mahallemizde üç camisiz minare, iki cami ile geçmişte okul olarak kullanılan yapılarımız aslına uygun restore edildi. Şu anda Kadirbeyoğlu Konağı'nın restorasyonu belediyemizce tamamlanmak üzere" ifadesini kullandı.

Gümüşhane evlerinin, geçmiş yaşam kültürü, sanat, aile yapısı ve dayanışmanın birer belgesi olduğunu vurgulayan Vali Yavuz, "Bu eserler zamanla yıpranarak yok olmaya başlıyor. Bu eserler ortaya koydukları kültürel kimlikleriyle günümüz koşullarına ayak uydurabildikleri ve yaşamlarını sürdürebildikleri sürece önem kazanıyor. Burada yaptığımız ve yapacağımız restorasyon hem tarihi eserlere olan ilgiyi artırıyor hem de ilimizin turizmine önemli katma değer sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler