Gümüşhane'de radyasyon seviyesi sağlığı etkiliyor mu?

Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafız Maden, "Yapılan hesaplamalar ve değerlendirmeler sonucu Gümüşhane'deki doğal radyasyon seviyesinin insan sağlığı üzerinde hastalık yapıcı etkisi olduğunu söylemek kanaatimizc

Gümüşhane'de radyasyon seviyesi sağlığı etkiliyor mu?

Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafız Maden, "Yapılan hesaplamalar ve değerlendirmeler sonucu Gümüşhane'deki doğal radyasyon seviyesinin insan sağlığı üzerinde hastalık yapıcı etkisi olduğunu söylemek kanaatimizce mümkün değildir" dedi.

Maden, yaptığı açıklamada, "Gümüşhane İlinde Doğal Kaynaklı Radyasyonun Gamma Ray Spektrometre Ölçümleri Yapılarak Belirlenmesi ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi" projesi kapsamında kent merkezinde 99, Kelkit, Köse, Şiran, Kürtün ve Torul ilçelerinde 129 olmak üzere 228 yerde ölçüm yapıldığını söyledi.

Ölçümün gamma ray spektrometreyle yapıldığını belirten Maden, şunları kaydetti:

"Ölçüm noktasının koordinatı GPS ile tespit edilmiştir. Hazırlanan proje kapsamında alınan ölçümlere göre yapılan hesaplamalar sonucu yıllık eşdeğer doz oranı değerlerinin ortalaması 0.91-0.94 mSv/yıl, en yüksek yıllık eşdeğer doz oranı değeri 0.96 mSv/yıl olarak hesap edilmiştir. Belirlenen bu değerlerin UNSCEAR 2008 yılı raporunda verilen dünyanın yıllık eşdeğer doz oranı değerinden 2.42 mSv/yıl düşük olduğu görülmektedir. Bu ilin doğal kaynaklı radyasyon seviyesi ortaya konmuş, Gümüşhane'ye ait doğal kaynaklı radyasyon haritası oluşturulmuştur. Yapılan hesap ve değerlendirmeler sonucu Gümüşhane'deki doğal radyasyon seviyesinin insan sağlığı üzerinde hastalık yapıcı etkisi olduğunu söylemek kanaatimizce imkansızdır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler