Gümüşhane'de ilginç sistem! Bir telefonla...

Gümüşhane'de faaliyet gösteren Çevre Enerji ve Maden Araştırmaları Derneği (ÇEMAD) üyeleri, geliştirdikleri projeyle güneş enerjisinden yararlanarak kurdukları sistem sayesinde sadece telefonla arayarak evlerinin ısınma, aydınlatma ya da bahçe sulama sist

Gümüşhane'de ilginç sistem! Bir telefonla...
Gümüşhane'de faaliyet gösteren Çevre Enerji ve Maden Araştırmaları Derneği (ÇEMAD) üyeleri, geliştirdikleri projeyle güneş enerjisinden yararlanarak kurdukları sistem sayesinde sadece telefonla arayarak evlerinin ısınma, aydınlatma ya da bahçe sulama sistemini harekete geçirebiliyor.
 
ÇEMAD Başkan Yardımcısı Metin Aslan,  2 yıl önce kurdukları derneklerinde genellikle yenilenebilir enerji ve çevre konusunda faaliyet gösterdiklerini anlattı.
 
İl Özel İdaresinden kiraladıkları ve misafir ağırlamakta kullandıkları derneklerine ait evin elektrik, ısınma ve bahçe sulama ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılamak için bir süre önce "Yenilenebilir Enerji Geleneğimizdir, Gelin Öğrenelim" projesini hazırlayıp İçişleri Bakanlığı'na sunduklarını anlatan Aslan, bakanlıktan aldıkları ödenek ve dernek üyelerinin katkıları sayesinde projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.
 
Aslan, projeyle kurdukları sistemle binaya hiç gelmeden, sadece telefon açarak derneğin aydınlatma, ısınma ve bahçe sulama sistemini harekete geçirebildiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
 
"Projeyle güneş enerjisini panellerle kurduğumuz sisteme aktardık. Panellerden gelen enerjiyi şarj regülatöründen geçirerek akülerde depoladık. Bu enerjiyi de diğer regülatöre aktararak evin enerji, ısınma ve sulama sistemine kablolarla aktarıyoruz. Sistemi elle çalıştırabildiğimiz gibi herhangi bir yerden telefonla arayarak da çalıştırabiliyoruz. Hangi sistemi harekete geçirmek istiyorsak o sistemin bağlı bulunduğu telefon tuşuna basmamız yeterli. Örneğin 3 kilometre uzaklıktaki büromdan telefonla arayarak, derneğe ait binanın elektrikle çalışan kombisini çalıştırdım ve geldiğimde sıcak buldum."
 
Aslan, derneklerine ait evin 27 aydınlatma lambasının yanı sıra televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi tüm elektrik ihtiyacının sistem sayesinde karşılandığını anlatarak, evin ihtiyacı olan ve elektrikle çalışabilen her türlü aracın bu sistemle çalıştırabildiğini vurguladı.
 
- Öğrencilere yenilenebilir ve tasarruf seminerleri verilecek
 
Örnek olan projenin yaygınlaştırılmasını arzuladıklarını belirten Aslan, "Projeyle gelecek nesillere gerek enerji tasarrufunu gerekse yenilenebilir enerjinin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını anlatmayı hedeflemekteyiz. Bu çerçevede kent merkezi ve ilçelerdeki okullarda öğrencilere yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu konusunda seminerler vermeyi planlıyoruz. Bu evimiz örnek olduğu için katılımcıları buraya getirerek güneş enerjisiyle bir evin enerji ihtiyacının nasıl karşılandığını uygulamalı şekilde anlatacağız" ifadelerini kullandı.
 
Metin Aslan, sistem sayesinde yayladaki bir kulübesinin de enerji ihtiyacını karşıladığını, gelecek günlerde Gümüşhane'deki tarihi Süleymaniye Camisi’nin çevre ışıklandırmasını da aynı sistemle yapacaklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel