Gümüşhane'de HES'e durdurma

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyündeki Çit Deresi üzerine kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) projesine Trabzon Bölge İdare Mahkemesi “Yürütmeyi Durdurma” kararı verdi. Mahkeme kararı ile Gümüştuğ köyü Çit Deresi üzerinde özel

Gümüşhane'de HES'e durdurma

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyündeki Çit Deresi üzerine kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) projesine Trabzon Bölge İdare Mahkemesi “Yürütmeyi Durdurma” kararı verdi.
 

Mahkeme kararı ile Gümüştuğ köyü Çit Deresi üzerinde özel bir şirket tarafından kurulması planlanan 5,8 MegaWatt kurulu gücündeki regülatör ve HES Projesi ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliği gereğince “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı, Gümüştuğ Köyü tüzel kişiliği adına açılan dava sonuçlandı. Köy Muhtarı Bekir Çubukçu yaptığı açıklamada, vadinin HES cehennemine dönme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu, Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın bölge insanı için çok önemli olduğunu söyledi.
 

Çit Deresi’nde 7 tane HES projesi bulunduğunu ifade eden köy muhtarı Çubukçu, “HES projeleri bölgelere uygun alanlarda hayata geçirilmeli. Çit Deresi Vadisinde yüzlerce canlı türü var. Bunların çoğu da nesli tükenmek üzere olan canlılar. Örneğin dünyada sadece Torul’da bulunan ‘Çokgözlü’ kelebeği bölgemizdedir. Dağ Keçisi, Taçlı yılan, Boynuzlu Engerek, Kırmızı benekli Dağ Alası Alabalıklarıyla yüzlerce canlıya hayat veren Çit deresi Bölge idare mahkemesinin kararı ile yok olmaktan kurtuldu” dedi.
Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuran köylüler Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliği gereğince “ÇED Gerekli Değildir” hükmünü dava etmişti. Mahkeme de geçtiğimiz günlerde “ÇED Gerekli Değildir” hükmünün hukuka ve mevzuata uyarlılık görülmediğine karar verdi.
 

Kararda, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğinden 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın dava sonuçlanıncaya kadar yürütmesinin durdurulması kararlaştırılırken, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmasına hüküm verildi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel