Gümüşhane'de girişimci kadınlar işbaşında

Gümüşhane Girişimci Kadınlar Derneği tarafından hazırlanan proje ile 20 kadın kursiyer, el emekleriyle cama altın ve gümüş işleme yapıyor.Dernek Başkanı Leyla Bostancıyaptığı açıklamada, hazırladıkları "Cama Altın Dokunuş" adlı projelerinin, İçişleri Baka

Gümüşhane'de girişimci kadınlar işbaşında

Gümüşhane Girişimci Kadınlar Derneği tarafından hazırlanan proje ile 20 kadın kursiyer, el emekleriyle cama altın ve gümüş işleme yapıyor.

Dernek Başkanı Leyla Bostancıyaptığı açıklamada, hazırladıkları "Cama Altın Dokunuş" adlı projelerinin, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığınca onaylandığını söyledi.

Bostancı, 110 bin liralık proje bedelinin tamamının Dernekler Dairesi Başkanlığınca finanse edildiğini belirterek, proje kapsamında açtıkları kursun dört ay süreceğini anlattı.

Cam kaplar üzerine 24 ayar altın ve 24 ayar gümüş işleme yaptıklarını dile getiren Bostancı, "Cam kapları Paşabahçe'den ya da piyasadan alıyoruz. Önce cam kaplar üzerine desenler işleniyor, daha sonra altın ve gümüşle bu desenlere şekil veriyoruz" dedi.

Açtıkları kursa 20 kadın kursiyerin katıldığını ifade eden Bostancı, şunları söyledi:

"Proje sonunda derneğimizin imkanlarıyla atölye açıp 10 kişilik istihdamla cama altın, gümüş işlemeyi sürdüreceğiz. Bunun için gereken fırın ve makinemizi aldık. Bu sanatı Gümüşhane'de kalıcı kılmak istiyoruz. Gümüşhane'nin, pestil ve kömenin yanı sıra 'cama çok güzel altın ve gümüş işleyen bir kent' olarak akla gelmesini istiyoruz."

-"Çoğunlukla Osmanlı motiflerini kullanıyoruz"

Gümüşhane'ye özellikle yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turist geldiğini ancak kentten ayrıldıklarında kendilerine Gümüşhane'yi hatırlatacak bir şey bulamadıklarını kaydeden Bostancı, "Bu durumu ortadan kaldırmak istiyoruz. Gümüşhane zaten altın ve gümüş madenleri açısından çok zengin bir il. Bu nedenle ilimize gelenlere hediyelik olarak altın ve gümüş işlemeli cam kaplar alma imkanı sunacağız" diye konuştu.

Bostancı, modellerinde çoğunlukla Osmanlı motiflerini kullandıklarını, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Gümüşhane'de basılan gümüş sikkeleri de örnek olarak aldıklarını söyledi.

Kursa katılan Şule Durakoğlu ise öğrendiklerini kurs sonunda hayata geçireceğini belirterek, gerek Girişimci Kadınlar Derneğinin açtığı atölyede gerekse kendi evinde kuracağı çalışma odasında cama altın ve gümüş işlemeciliğini sürdüreceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel