Gümüşhane'de evde diyaliz dönemi başladı

 Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, haftanın 3 günü saatlerce diyaliz merkezlerinde çekilen çilenin sona ereceğini ve böbrek hastalarının talep etmesi durumunda hemodiyalizin artık evde de ücretsiz olarak yapılacağını söyledi. Yaptığı açıklamada

Gümüşhane'de evde diyaliz dönemi başladı

 

Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, haftanın 3 günü saatlerce diyaliz merkezlerinde çekilen çilenin sona ereceğini ve böbrek hastalarının talep etmesi durumunda hemodiyalizin artık evde de ücretsiz olarak yapılacağını söyledi.
 
Yaptığı açıklamada ilerlemiş böbrek yetmezliği oluşan hastalarda uygulanan tedavi yöntemi olan hemodiyalizin böbrek yetmezliğinin şiddetine, yaptığı idrar miktarına bağlı olmak üzere haftada 2-3 kez 4-6 saat süre ile uygulandığını kaydeden Boşnak, "Evde hemodiyaliz merkez diyalizinde kullanılan gibidir. Kullanımı daha kolay hemodiyaliz makineleri ve su sistemi hastanın evine kurulur. Hasta ve yakını bu konuda eğitim alır ve tüm diyaliz işlemlerini evde yapar.
 
Diyaliz süresi haftada 3 gün olmak üzere, her hasta kendi koşullarına göre diyaliz zamanı ve gününü seçebilir, değişiklik yapabilir, gün içi veya gece seçeneklerini kullanabilir. Böylelikle kendi hayatını özgürce yönetebilir. Diyaliz süresi 7-8 saat olarak önerilmektedir. Özellikle çalışan, çalışmaya başlamak isteyen ya da gün içi aktivitelerini etkin devam ettirmek isteyen hastalar için gece uykuda 8 saat diyaliz daha uygun bir program olacaktır. Ayrıca diyaliz süresinin uzun olması kanda daha iyi bir temizleme sağlamaktadır. Kişiye özel makine kullanıldığından hijyen açısından avantaj sağlamaktadır." dedi.
 
Ev hemodiyalizini yapmak isteyen hastanın, bir yakını veya yardımcısı ile en az 1 ay olmak koşuluyla diyaliz merkezinde eğitim alarak sertifika alması gerektiğini dile getiren Boşnak, ev hemodiyalizinde karşılaşılacak sorunları şöyle sıraladı: "Hipotansiyon, bulantı, kusma, kramp gibi komplikasyonlar 4 saat süre ile merkezde yapılan hemodiyalize göre daha az görülmektedir. Size veya yardımcınıza ateş, tansiyon, nabız ölçümü kuru ağırlık ayarlaması, sıvı çekimi ayarlaması, yüksek ve düşük tansiyon, bulantı, kusma, enfeksiyon, makine alarmlarının anlamları ve sorunların çözümü, kan alma su sistemi bilgileri damar yolu güvenlik önlemleri ilgili bilgiler öğretilecektir."
 
Uygulamanın başlamasının ardından ilk hafta hemşire ve teknisyenin hastayı evde ziyaret edeceğini ve acil durumlarda 24 saat telefonla ulaşılabilecek bir ekip olduğunu belirten Boşnak, eğitim ekibinin 3 ayda bir hastayı ziyaret edeceğini ve aylık tetkiklerin uzman nefrolog tarafından değerlendirileceğini söyledi.
 
Gerekli eğitimler verildikten sonra ev hemodiyaliz uygulamasının merkezde hemodiyaliz kadar güvenli olduğunun altını çizen Boşnak, hastanın kendi isteği veya doktorun önerisi ile tedaviden ayrılabileceğini, hatta tatil, seyahat gibi durumlarda gittiği bölgedeki merkez diyalizine devam edebileceğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel