Gümüşhane,Bayburt hava yolunu istiyor

Havayolu ulaşımı Trabzon, Erzurum ve Erzincan üzerinden sağlanan Gümüşhane ve Bayburt'ta, 14 yıl önce tamamlanan ancak sadece küçük uçakların inebildiği Köse Havaalanı'nın yolcu uçakları için uygun hale getirilerek hizmete açılması isteniyor.Gümüşhane Val

Gümüşhane,Bayburt hava yolunu istiyor

Havayolu ulaşımı Trabzon, Erzurum ve Erzincan üzerinden sağlanan Gümüşhane ve Bayburt'ta, 14 yıl önce tamamlanan ancak sadece küçük uçakların inebildiği Köse Havaalanı'nın yolcu uçakları için uygun hale getirilerek hizmete açılması isteniyor.

Gümüşhane Valisi Mayda: ''Gümüşhane halkının havaalanı ile ilgili beklentileri en üst düzeydedir'' Havayolu ulaşımı Trabzon, Erzurum ve Erzincan üzerinden sağlanan Gümüşhane ve Bayburt'ta, yapımı 14 yıl önce tamamlanan ancak sadece küçük uçakların inebildiği Köse Havaalanı'nın yolcu uçakları için uygun hale getirilerek hizmete açılması isteniyor. 
     
Yapımına 1990'da başlanan Köse Havaalanı, ödeneksizlik nedeniyle 1998 yılında tamamlanabildi. Küçük uçaklar için planlanan ve buna göre inşa edilen havaalanı daha sonra istenilmesine rağmen yolcu uçakları için uygun hale getirilemedi. 
   
Şimdiye kadar bir kez dönemin Milli Savunma Bakanı Oltan Sungurlu, birkaç kez de Gümüşhane'yi havadan fotoğraflayan gazetecileri taşıyan küçük uçakların kullandığı havaalanının, atıl yatırım olmaktan kurtarılarak Bayburt ve Gümüşhane'nin kullanımına açılması isteniyor. 
     
Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda,yaptığı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın havaalanı ile ilgili sözü olduğunu belirterek, ''Bayburt ve Gümüşhane'nin ortak kullanacağı Köse ilçemize bağlı Salyazı beldesindeki havaalanı genişletilip, pisti uzatılmak suretiyle faaliyete geçecektir.
 
Bu konuda Gümüşhane halkının beklentileri en üst düzeydedir. Yine aynı şekilde Bayburtlu vatandaşlarımızın da bu konuda girişimleri var. Hükümetimizden, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımızdan destek bekliyoruz'' dedi. 
   
Köse Kaymakamı Arif Karaman ise Köse Havaalanı'nın Gümüşhane'ye 60, Bayburt'a ise 35 kilometre mesafede olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: 
     
''Yöre halkının haklı talebi, siyasetçilerin bunu dile getirmesi, Sayın Valimiz ve bölge milletvekillerinin girişimi ile konu belli bir noktaya getirildi. Kop Tüneli'nin temel atma töreninde Sayın Bakanımız Binali Yıldırım tarafından Köse Havaalanı'nın hizmete sokulacağı basın huzurunda dile getirilmişti.
 
Hem Köse'yi hem de Gümüşhane ve Bayburt'u ilgilendiren bir mesele. Bölgeye tüm yön ve yanlarıyla ekonomik canlılık getirecektir. Vatandaşlarımızın Erzincan, Trabzon veya Erzurum havaalanlarını kullanmak yerine burayı kullanacakları, böylece bölgemize ekonomik anlamda artı değer getireceğini düşünüyoruz.'' . 
     
Yöre halkının çoğunluğunun il dışında, büyükşehirlerde yaşadığını dile getiren Karaman, ''Dışarıda çok sayıda insanımız var. Çok sayıda vatandaşımız büyük şehirlerde yaşıyorlar. Yazın buraya oldukça yüksek bir akın var. Havaalanının yolcu uçakları için uygun hale getirilerek hizmete açılması halinde dışarıda bulunan bölge insanının buraya gidiş gelişlerinin artacağını düşünüyoruz'' diye konuştu. 
     
     -Kamulaştırma gerekiyor- 
     
Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün ise havaalanının 210 dönümlük bir arazi üzerine kurulduğunu, pistin 30 metre eninde, bin 170 metre uzunluğunda olduğunu belirtti. 
   
Aygün, şöyle devam etti: 
     
''Havaalanının yolcu uçakları için uygun hale getirilerek hizmete açılmasını istiyoruz. Bu konuda bir dosya hazırladık. Pistin durumu, hangi iller, ilçeler, beldeler, köyler tarafından kullanılacağı, havaalanına uzaklıkları, bölgedeki mevcut askeri okullar, askeri tesisler, yüksekokullar ve bunların yolcu kapasiteleri ile ilgili dosyamızı hazırladık.
 
Milletvekillerimiz Bakanlıkla bir çalışmalar yürüttüler. Belli bir düzeye geldik. Bayburt ili de bu konuya ciddi anlamda destek veriyor. Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek de ilimiz milletvekilleri ile birlikte Sayın Bakan ile görüştü. Sayın Bakan da olaya sıcak bakıyor. Birkaç ay önce Sayın Valimizin bilgisi dahilinde Bakanlıktan gelen teknik ekip hava alanımızda inceleme yaptı. Bir miktar daha kamulaştırmanın olması durumunda havaalanının hizmete açılabileceğini ifade ettiler.'' 
     
     -Hava durumu raporları uygun- 
   
     
Köse Havaalanı'nın alternatif havaalanı şansının yüksek olduğunu dile getiren Aygün, şunları kaydetti: 
 
''Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden bölgedeki son 5 yılın hava durumu raporlarını istedik. Uçakların iniş ve kalkışına hava koşulları yönünden bir gün dahi engel olmayışı buranın Erzurum, Erzincan ve Trabzon havaalanlarına alternatif bir havaalanı olacağını öne çıkarıyor. Bu bizim için çok önemli. 
 
Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bölgenin organik tarım havzası ilan edilmesi söz konusu. Bu çalışmalar yürütülüyor, Kelkit merkezli olarak. Bayburt'tan başlamak üzere Giresun sınırlarına kadar bölgede sulu tarımın yapılacağını düşündüğümüzde bir de buna organik tarımı eklediğimizde havaalanının tarıma ve hayvancılığa ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz.'' 
 
 
 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel