Gümüşhane paraları Gümüşhane'ye geliyor

 Bir zamanlar Osmanlı’nın darphanesi konumundaki Gümüşhane’de o dönemde bastırılan paralar Vali Dr. Yusuf Mayda’nın başlattığı proje ile ait olduğu yere geri dönüyor.İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, yaklaşık bir yıl önce Vali Mayda’nın talimatı il

Gümüşhane paraları Gümüşhane'ye geliyor

 

Bir zamanlar Osmanlı’nın darphanesi konumundaki Gümüşhane’de o dönemde bastırılan paralar Vali Dr. Yusuf Mayda’nın başlattığı proje ile ait olduğu yere geri dönüyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, yaklaşık bir yıl önce Vali Mayda’nın talimatı ile Gümüşhane’de basılan Osmanlı Paralarının Gümüşhane İkiz Evler Kent Müzesine kazandırma projesi çalışmalarının sonuna gelindiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada, Gümüşhane’de basılan Osmanlı paralarını geriye, ait olduğu topraklara getirmek, yerinde teşhir etmek ve ziyaretçileriyle buluşturmak istediklerini ifade eden Yalçın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri ile 417 Osmanlı sikkesine ulaştıklarını ve kısa bir süre sonra sergilemeye başlayacaklarını belirtti.

Bir ili tanımanın en iyi yolunun Kent Müzeleri olduğu bilinciyle çalışmaları sürdürdüklerin, çalışmalar kapsamında Gümüşhane’de basılan Osmanlı Paralarının peşine düştüklerini dile getiren Yalçın, proje başlangıcında ülke genelinde Gümüşhane’de basılan 82 adet Osmanlı sikkesine ulaştıklarını, daha sonra da çalışmayı genişleterek Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde gerçekleştirilen girişimlerin yanı sıra ülke genelindeki müzelere ve bu müzelere bağlı koleksiyonerlere tek tek ulaştıklarını belirterek, “Osmanlı Döneminde Gümüşhane’de basılan Osmanlı paralarının tespitini yaptık.

Ve nihayet Ülke çapında ulaştığımız 417 adet Gümüşhane’de basılan Osmanlı sikkesinin Bakanlığımızın 19.11.2012 tarih ve 243771 sayılı onaylarıyla Gümüşhane İkiz evler Etnografya Müzesine devrini sağladık. Önümüzdeki günlerde Gümüşhane İkiz evler Etnografya Müzesine intikal edecek olan Gümüşhane’de basılan Osmanlı Sikkeleri gerekli düzenlemenin yapılmasına ve envanter çalışmalarının tamamlanmasına müteakip yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşturulacaktır.

Gümüşhane İkizevler Etnografya Müzesini daha da zenginleştirmek için İlimize ait olan taşınır kültür varlıklarının il içinde ve il dışında araştırma ve tespit çalışmalarımız devam etmektedir.

İl içinde veya il dışındaki vatandaşlarımızı ilimize ait taşınır kültür varlıklarını Gümüşhane İkiz evler Etnografya Müzesine bağış yoluyla ya da bedeli mukabilinde teslim etmeye çağırıyor, kamuoyundan ve vatandaşlarımızdan yardım bekliyoruz.

Bu projede bize ufuk açan ve yol gösteren Sayın Valimiz Dr. Yusuf Mayda’ya Gümüşhaneliler adına teşekkür ediyorum.” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler