Gümüşhane elması küllerinden doğuyor

Osmanlı döneminde saraylara kadar gönderilen ve 1.Dünya Savaşı sırasında Ruslar ve Ermeniler tarafından büyük bir kısmı yok edilen Gümüşhane elma bahçeleri küllerinden doğuyor.Merkeze bağlı Dörtkonak köyündeki bahçesinde kendi çapında fidanlarla uğraşan N

Gümüşhane elması küllerinden doğuyor

Osmanlı döneminde saraylara kadar gönderilen ve 1.Dünya Savaşı sırasında Ruslar ve Ermeniler tarafından büyük bir kısmı yok edilen Gümüşhane elma bahçeleri küllerinden doğuyor.

Merkeze bağlı Dörtkonak köyündeki bahçesinde kendi çapında fidanlarla uğraşan Necmettin Çakır, geçmişte Anadolu’nun her tarafında meşhur olan Gümüşhane elmasının özel sandıklarda katırlarla Trabzon ve Erzurum üzerinden ülkenin her yerine gönderildiğini hatırlattı.

Bahçesinde hem Gümüşhane elmaları hem de diğer elma çeşitlerini yetiştirdiğini ifade eden Çakır, ticari amaçla değil de kışlık yiyeceğini karşılaması için uğraştığını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün yerel elma ve armut çeşitlerinin korunması ile ilgili yaptığı çalışmayı takip ettiğini dile getiren Çakır, köylerde artan nüfusla birlikte yeniden elma bahçelerinin canlanacağına olan inancının arttığını belirtti.

20130901aw000072_02.jpg

Çakır, önümüzdeki ay içerisinde yüksek kesimlerde elma hasadının başlayacağını, bu yıl rekoltenin iyi durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

Gümüşhane elmalarıyla ilgili 1925 Ahmet Halil adlı yazarın yazdığı bir yazıda 1916 yılında Rusların işgaline uğrayan Gümüşhane’de şehri işgal eden Rusların askeri hazırlık yapmak bahanesiyle elma bahçelerinin yok ettiklerini, ardından gelen Ermenilerin de birçok Müslüman Türk’ü katlettikten sonra elma ağaçlarını kestiklerini aktardığını hatırlatan Çakır, günümüzde de bunun yaşanmaması için devlet-millet el ele vererek elmaya sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel