Gümüşhane'de bal üretimi düştü

Gümüşhane’de bal üretimi beklentilerin altında kaldı

Gümüşhane'de bal üretimi düştü
Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, bu yılki bal üretiminin aşırı yağışlar ve soğuk hava nedeniyle Gümüşhane’de beklentileri karşılayamadığını söyledi.

Gümüşhane’de bal üretiminin geçen yıla oranla düştüğünü ve beklentilerin altında kaldığını belirten Gül, “İlkbaharda yağışlı güzel bir mevsimle başlamıştık. Arıcılarımız çok umutluydu. 5 yıllık yokluk üzerine güzel bir bolluk gelecek diye düşünmüştük. Fakat aşırı yağmurlar, soğuklar nedeniyle arıyı bir türlü canlandıramadık. Bu yağışlı hava bitkiyi çiçeği de etkiledi. Etkileyince beklenen olmadı. Bu yıl ki bal üretimi yaklaşık 750 oldu. Geçen yıl bu sayı 850 ton civarındaydı” dedi.

Birliğe kayıtlı 480 üyenin bulunduğunu ifade eden Gül, “Bunların 450’si aktif üreticidir. Diğer üyelerimizin çeşitli nedenlere arıları yok olmuştur ya da üretim yapamamaktadır. Bu 450 üyemizin yaklaşık 60 bin kovanı var. 60 bin arılı kovanda da ortalama 10’ar kilodan 600-700 ton bal eder. Bu da yabana atılmayacak bir miktardır. Fakat bu üretimi pazarlamada değerlendiremiyoruz. İstediğimiz fiyata veremiyoruz. Arıcı balı üretene kadar birçok masraf yapmış, borçlanmış ve borcunu da ödemek zorundadır. Bu yüzden pazara giren tüccarların verdiği paraya razı oluyor. Arıcı çok güçlü olsa balını bir yıl bekletir satmaz. Tüccar da alıcının dediği fiyattan almak zorunda kalacaktır” şeklinde konuştu.

“KIŞ MEVSİMİNDE BAL TÜKETİN”

Kış mevsimi ile birlikte daha fazla duyulan enerji ihtiyacının karşılanmasında balın önemli bir besin olduğu ve şifa kaynağı olduğunu belirten Gül, “Kış aylarında yakalanılan hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiren balın, birçok faydası var. Kış sezonunda bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, direncini arttırmak ve rahatsızlıkların artmaması, kendilerini dinç hissetmeleri, çocukların kuvvetlenmesi ve zekalarının artması için arısütü bal tüketilmesi gerekir. Vatandaşlarımız bal alırken dikkatli olmaları gerekiyor. Vatandaş; tanıdığı, bildiği kişilerden balını almalı” dedi.

Balda önemli olan şeyin içinde kimyasal kalıntıların olmaması olduğunu kaydeden Gül, “Arıcı arılarını korumak için çeşitli ilaçlar kullanır. Bunlara dikkat edilmesi lazım. Kalıntı bırakmayan ilaçlar seçilmelidir. Sağlık Bakanlığı ya da Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın önerdiği ilaçlar vardır. Bunlar kullanılmalıdır.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler