Gümrükçüoğlu'ndan Trabzon'a doğalgaz sitemi!

Trabzon’da Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Bülbül’ün gündeme getirdiği hava kirliliği ve doğalgaz kullanımının yeterli olmaması konusunda Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da açıklama getirdi.GÜMRÜKÇÜOĞLU DA SİTEM EDİYORTrabzon

Gümrükçüoğlu'ndan Trabzon'a doğalgaz sitemi!

Trabzon’da Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Bülbül’ün gündeme getirdiği hava kirliliği ve doğalgaz kullanımının yeterli olmaması konusunda Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da açıklama getirdi.

GÜMRÜKÇÜOĞLU DA SİTEM EDİYOR

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu her fırsatta Trabzon’a doğalgazı yayma yönünde çalışmalarının sürdüğünü ifade ederken, kapısına doğalgaz gelip de kullanmayan vatandaşlara da sitem etti.

Doğalaz konusunun 2014 yılı sonunda bitirilmesi hedeflenen bir hizmet olduğunu dile getiren Başkan Gümrükçüoğlu şunları söyledi: “Muhtemelen 2015 sonuna kadar sarkacaktır. Bizim engebeli topografyamızdan bu kaynaklanmakta, yüklenici firmanın da bir yıl, bu yıl değil de yani daha önceki yıl finansman organizasyon bozukluğundan da bazı gecikmeler yaşanmış olmakla beraber bu yıl yani 2013 yılında doğalgazda 52 bin metrelik planladığımızın üstünde bir hedefe ulaştık. Ve bu planladığımız hedef sırasında bir mahallenin bir bölümüne verilebildiğini, diğer bir bölümünün de eksik bırakıldığını yaşadık. Ama bu zaten belli bir plan çerçevesinde yürüyor. O bakımdan o mahallenin bu hizmeti şu an alamayan hemşehrilerimizin bilahare alacağını açıklıkla ifade edeyim.

VATANDAŞ 3-5 BİN LİRALIK MASRAFTAN KAÇIYOR, ESKİ ALIŞKANLIĞI SÜRDÜRÜYOR

2014 planlamasını yoğun bir şekilde yaptıklarını dile getiren Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon’da 27 bin 717 konut ve işyerinin kapısına doğalgaz gittiğini ancak 13 bin gibi bir kullanımın olduğunu belirtti. Başkan Gümrükçüoğlu, “Yani 13 bin abonelik yapılmış, onun da bin eksiği yani 12 bin kullanım var. Burada bir sorun var. O da ne, vatandaşımızın bir yıllık kullanımı sırasında doğalgaz kömür ve oduna göre hakikaten çok daha ekonomik. Fakat şöyle söyleyeyim, burada vatandaşımızın bundan imtina etme nedeni şu; kapısından kutuna gelen kutudan evine doğalgazı alabilmesi için 3-5 bin lira arasında bir masrafı oluyor. Bu masrafı bir anda düşünemediği için eski alışkanlığını devamla ‘bir dahaki sene abone oluruz’ düşüncesi daha çok bir geçerlilik arz ediyor Trabzon’umuzda. Burada iki yıllık kullanımın sonucunda çok net ifade etmek istiyorum ki 3-5 bin lira arasındaki masraf ortadan kalkacak ve kendiliğinden tasarruf edilmiş olacaktır. Yani bu 3 ila 5 bin lira arasındaki masrafı da doğalgaz sunum firmaları hemen hemen 15 taksitle yapmaktadır. Bu bakımdan vatandaşlarımızın bu konuda hassasiyet göstermelerini istiyoruz. Aile bireyleri ile daha iyi bir ortamda yaşatabilmek için kapılarına ile kutuları ile doğalgazı gelmiş olanlar aboneliklerini sürdürsünler” ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZIN EKONOMİK OLDUĞUNUN TABLOSU

Doğalgazın ekonomik olduğunun altını da çizen Başkan Gümrükçüoğlu, “Ev hesabı, ısınmada bir yılda 2 ton kömür, banyoda bir yılda 12 adet tüp, mutfakta bir ayda 1 tüp olmak üzere yılda 12 tüp ve toplamda 3 bin 320 lira harcanmış oluyor. Doğalgazı kullanacak olursak eğer; ısınmada doğalgazda 939 m3 aynı kaloriyi sağlıyor. Banyoda 192 m3, mutfakta tüpgaz yerine 192 m3 doğalgaz kullanılıyor. Banyo, mutfak ve ısınma toplamda 1250 TL oluyor. Diğer tarafta kömür ve tüp kullanıldığında ise toplamda 3 bin 320 lira. Tasarruf miktarı 2 bin 70 lira, 2 bin lira olsun ya da 1500

lira olsun. Yani 3 -5 bin lira yatırım masrafını vatandaşımız iki yıldaki tasarrufla sağlamış olacak” dedi.

YASAL OLARAK MECLİS’TEN KARAR ALINABİLİR

Başkan Gümrükçüoğlu vatandaşlara yasal olarak doğalgaz kullanımının Belediye Meclis kararı alınmak suretiyle mecburi hale getirilebileceğini ancak bunu yapmak istemediklerini dile getirerek, “Belediye Meclisi’nden hukuksal olarak böyle bir karar alır. Ancak bu kararla biz insanlarımızı zorlamak istemiyoruz. Aslında bir mahalle ve kent kültürü ile. Yani tüm vatandaşlarımızın komşuların sitelerin mahallelerin şehrin hem sakini hem sahibi olma bilinciyle, diğer komşuları da teşvik ederek bir barış ve kardeşlik içinde bunun sağlanmasını istiyoruz biz. Ve öyle olması icap eder” dedi.

APARTMAN YÖNETİCİLERİNİN HATALARI

Hava kirliliğine sebep olan bacaların temizliği konusuna da değinen Başkan

Gümrükçüoğlu, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü’ne ve paydaş olarak Belediye’nin katılımına ait bir alan. Ancak şunu söylemek gerekiyor ki apartman yöneticileri kalitesiz kömür alıyor, yakma saatlerine uymuyor, bu konudaki kalorifer görevlilerini kontrol etmiyorlar. Halbuki biz her Ağustos-Temmuz ve Eylül aylarında belediye olarak kendi salonlarımızda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Makine Mühendisleri Odası’nın katılımıyla tüm bunların eğitimini bıkmadan yapmaktayız. Burada aslolan şu; yakma söndürme saatleri şu, kalitesiz kömür kullanmama ve bütün bunlara apartman yöneticilerinin, apartman sakinlerinin de uymaya gayret etmesi” ifadelerini kullandı.

İlgili firma yetkilileri de vatandaşların ilk yatırım maliyetinden kaçtıkları için abone olmadıklarını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel