Giresun'un 150 yıllık sorunu

 Giresun'un Görele ilçesi Çavuşlu beldesinde yapılması planlanan ve yöre halkının büyük tepkisini çeken katı atık çöp depolama tesisinden vazgeçilirken, tesisin aynı ilçeye bağlı Aydınlar beldesi ile Tirebolu ilçesinin Bursal köyü arasındaki ormanlık alan

Giresun'un 150 yıllık sorunu

 

Giresun'un Görele ilçesi Çavuşlu beldesinde yapılması planlanan ve yöre halkının büyük tepkisini çeken katı atık çöp depolama tesisinden vazgeçilirken, tesisin aynı ilçeye bağlı Aydınlar beldesi ile Tirebolu ilçesinin Bursal köyü arasındaki ormanlık alana yapılması planlanıyor. 

Konuyla ilgili bilgi veren Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Giresun'un çöp sorununa çözüm bulduklarını söyledi. Uzun süredir Giresun'da katı atık tesisi kurulması için çalışma yapıldığını kaydeden Vali Şahin, "Türkiye'de sanıyorum artık bir il kalmadı ki çöpünü denize döksün ama şu bir gerçek ki önümüzdeki yıl mart ayına kadar çöp sorununu inşallah halledeceğim. Önceden programımız hep böyle aralık ayı başına kadar halledeceğiz diyorduk, 4 aylık bir gecikmemiz olacak. Yeni yer Giresun'un tamamına 100 yılı aşkın bir süre yetecek nizami bir çöp depolama alanı olacak. Şimdi diğer taraftan vazgeçmiş durumdayız. Buranın şuanda projeleri çizildi. Çok hızlı bir şekilde 1 ay içerisinde yeniden ihale edip 8-9 ayda tamamladığımızda 4 aylık bir kaybımız olacak. O 4 aylık kayıpta da o Çavuşlu halkının daha açıkçası orada kışkırtmaları sonucu o bölgeden vazgeçmiş oluyoruz. Tabi ki vazgeçmemizin haklı sebepleri var. O haklı sebepleri burada açıklamak istemiyorum ama şu bir gerçek ki burada çöp alanı yapılması oraya çok birşey getirmeyecek ve bir de 70 km uzağa çöp götürmek kadar sakıncalı bir durum yok. Çöpün değerini çok arttırmış oluyor. Nerdeyse çöpün değerini fındığın değerinin yarısına geliyor ki o da bizim için pek hoş değil, çünkü çöpün taşınması içinde bir meblağ bir para gerekli. Bu para da halktan çöp vergisi olarak toplandığında yine halka yüklenmiş olacak. Biz halkımızıda düşünerek Giresun'un 100-150 yıl çöp sorununu halletmek için yeri tespit ettik. Orasının onayını da Orman Bölge Müdürlüğümüz bu hafta içerisinde verecek. İnşallah önümüzdeki hafta tıraşlamaya başlayıp, zemin etüdünü yaptırıp projelerin çizimine geçeceğiz. Sanıyorum 2,5 ay içerisinde Ağustos ayında ihalemizi yapıp 9 ayda süre verdiğimizde 2013'ün 3. ayında çöpümüzü taşır duruma geleceğiz. Görele ilçesi Aydınlar beldesinde bulunan alana bende gittim, gördüm. Sadece asfalttan 2 km içeriye giriyoruz" dedi. 

Vali Dursun Ali Şahin, daha önce çöp tesisinin yapılması planlanan Çavuşlu beldesindeki araziye ise eski 300-400 kişiye hizmet edecek yeni bir Organize Sanayi Bölgesi kurmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler