Giresunlu elektriği bedavaya getirdi!

Kurdukları mini elektrik santralleri ile elektrik üretiyorlar.Giresun’un Tirebolu ilçesine bağlı Yalıköy köyünde yaşayan 50 yaşındaki Uğur Kerim, dere suyundan elektrik üretmeyi başardı. Elektriği bedavaya getiren su türbini sistemiyle yaklaşık 6 bin lira

Giresunlu elektriği bedavaya getirdi!

Kurdukları mini elektrik santralleri ile elektrik üretiyorlar.

Giresun’un Tirebolu ilçesine bağlı Yalıköy köyünde yaşayan 50 yaşındaki Uğur Kerim, dere suyundan elektrik üretmeyi başardı. Elektriği bedavaya getiren su türbini sistemiyle yaklaşık 6 bin lira maliyeti ile birlikte bu sistemi isteyen herkese kurduğunu söyleyen Lise mezunu Uğur Kerim, suyu elektrik enerjisine çeviren çalışması ile ilgi odağı olmayı başardı.

Elektrik üretme çalışmalarına bir tanıdığının ısrarıyla başladığını, uzun süren bir çalışma sonucunda su ile elektrik üreten sistemi kurduğunu belirten Kerim, “Kurmuş olduğumuz su türbini sistemi ile alabalık çiftliklerinde, köylerde bulunan su değirmenleri, çoğu köylerin su şebekelerini n elektrikle çalışması nedeniyle yüksek gelen elektrik faturalarından kurtulmak için sudan ürettiğimiz elektrikle elektrik faturasına son verebiliriz. Ayrıca bunların yanında güneş enerjisi ve rüzgar gülüyle elektrik üretiyoruz. Yapmış olduğumuz bu sistem gün ışığında sabah saat 4’den akşam saat 6’ya kadar elektrik üretiyor. Bu enerjiyi akümülatörlerimize depoluyoruz inverter yardımıyla 220 volta dönüştürüyor evde iş yerinde bulunan cihazları gece boyunca çalıştırıyor. Sudan ürettiğimiz elektriği suya yakın olan yerlerde alabalık çiftliklerine ve benzeri mekanlara yapabiliyoruz. Güneş paneliyle de arıcıların kullandığı yayla evleri bağ evlerini elektrikle aydınlatıyoruz. En verimli elektrik üretimini sağlamak için su olan yerde suyu tercih ediyoruz. İbrahim Kuzu için kurduğumuz bu dinamo sistemini bir ay gibi bir zaman içinde kurduk. Bu sistem bize yaklaşık 6 bin liraya mal oldu. Bundan sonraki kuracağımız sistem bu kadara uzun süreli olmayacak ” dedi.

Kurdurduğu mini elektrik santrali ile elektrik üreten Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı Doğancı köyünde yaşayan emekli öğretmen İbrahim Kuzu ise “Köyümüzün içinden geçen derenin içine kurdurduğumuz bu sistem sayesinde üç ayda bir ödediğim 260 TL idi. Elektrik faturasından kurtuldum. Bu sistemle ilgili Uğur Kerim kardeşimle uzun süredir düşünüyorduk. Önce dere üzerine kuracağımız sistemin yerini tespit ettik ve yaklaşık bir ay süre içerisinde elektrik üretmeyi başardık. Şimdi elektriğimiz var ve kullanıyoruz. Ev ekonomisine de katkıda bulunuyor herkese tavsiye ediyorum. Üretilen elektrik iki evin elektrik ihtiyacını giderecek güçtedir. Keşke deremizin suyu daha fazla olsa da köyün elektrik ihtiyacını karşılayabilsek” diye konuştu. 

20140624aw126025_01.jpg

20140624aw126025_02.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel