Giresun'da yabani hayvanlara ilginç çözüm!

Giresun'un Çimşir köyünde Hasan Yılmaz (51) isimli vatandaş başlangıçta arı kovanları için hazırladığı, daha sonra ise ayı ve domuzlar için de kullanılabileceğini fark ederek geliştirdiği düzenekle köyü korumaya aldı.Sahilden 1,5 saat uzaklıkta, modern ha

Giresun'da yabani hayvanlara ilginç çözüm!

Giresun'un Çimşir köyünde Hasan Yılmaz (51) isimli vatandaş başlangıçta arı kovanları için hazırladığı, daha sonra ise ayı ve domuzlar için de kullanılabileceğini fark ederek geliştirdiği düzenekle köyü korumaya aldı.

Sahilden 1,5 saat uzaklıkta, modern hayattan kopuk yaşayan Hasan Yılmaz, köylünün ‘taktak' ismini verdiği düzenekle sadece kendi fındık arazisinin değil, komşularına ait fındık arazilerinin de yabani hayvanlardan korunmasını sağlıyor. Çeşme suyuyla çalışan ve suyun düzeneğin bir tarafındaki hazneye dolup aşağıya düşmesi sonucu çıkan sese dayalı olarak işlevini gören düzenek, çıkardığı sesin etrafındaki yaklaşık 1 kilometrelik alanda duyulacak ölçüde gürültü çıkarıyor.

Herhangi bir modern malzemeye ihtiyaç duyulmadan kolayca hazırlanan düzeneği köyde muhtelif noktalara koyan ve köylüye rahat bir nefes aldıran Hasan Yılmaz, hazırladığı düzeneğin en güzel tarafının hayvanları kaçırırken onlara zarar vermemesi olduğunu söyledi.

Düzeneği hazırladıktan sonra yabani hayvanların artık arazilerine girmediğini söyleyen Yılmaz, "Aslında düzenek çok basit. Daha önceleri duyduğum bir şeydi bu. Yalnız biraz geliştirdim. Suyun akışına ya da denge noktasına göre temposu ayarlanabiliyor. Başlangıçta arı kovanlarını korumak için yaptım. Daha sonra etki alanının çok geniş olduğunu fark edince düzeneği yeniledim. Adını köylüler verdi. Şimdi artık domuz ve ayılar bizi rahatsız etmiyor. Atalarımızın bir sözü var; "İti öldürmektense korkutmak daha iyidir." diye… Şimdi hem kendimizi koruyoruz. Hem bahçeleri hem de o hayvanları koruyoruz. Hayvanları, onlara zarar vermeden korkutuyoruz." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel